Lucruri necunoscute despre piese cunoscute din anii ’90

Adolescenții anilor ’90 se hrăneau cu MTV-ul ăla adevărat, britanic. Zi și noapte ne uitam la videoclipuri iar a doua zi, la școală, povesteam ce se întâmplă în videoclipuri. Dacă nu ai fost adolescent în acei ani de legendă, asta este, nu e grav. Înseamnă că ești foarte tânăr și ești deschis la istorie. Dacă ai fost adolescent atunci, asta e, nu e grav, nu ești chiar așa în etate chiar dacă deja ai momente de sfâșietoare nostalgie.

Mix-a-Lot – Baby Got Back

În 1992, piesa „Baby Got Back” a lui Mix-a-Lot a ajuns în topuri. Numai melodia lui Whitney Huston „I Will Always Love You” a depășit-o la vânzări în acel an. O înfrîngere demnă. Azi piesa ar ajunge la stâlpul infamiei #metoo. Detaliul pe care nu îl știa atunci chiar multă lume, iar pe unii îi lasă de-a dreptul reci este că piesa este inspirată de Jenifer Lopez, mai exat de partea ei dorsală. Rapper-ul Mix-a-Lot a declarat că mișcările lascive ale cântăreței din videoclipul piesei „In Living Color” l-a inspirat să scrie o asemenea piesa și că Jennifer Lopez rămâne regina fundurilor feminine din toate timpurile, chgiar dacă mai sunt și alte exemplare remarcabile.

Aerosmith – I Don’t Want To Miss A Thing

Primul number one al Trupei Aerosmith, „I Don’t Want To Miss A Thing”, a venit după aproape 30 de ani de activitate a trupei, în 1998. Cântecul, coloană sonoră a filmului Armageddon, a ajuns numărul 1 în topuri timp de o lună. Nici vânzările nu au fost modeste, mai mult de un milion de cópii vândute. „I Don’t Want To Miss A Thing” a fost nominalizată atât la Oscar pentru coloana sonoră dar și la premiul Zmeura de Aur pentru cel mai prost cântec original. Nu a câștigat niciunul dintre cele două premii. Gurile rele spun că Aerosmith nu a ajuns de fapt niciodată number one pentru că piesa în discuție a fost compusă inițial de Diane Warren pentru Celine Dion.

Backstreet Boys – I Want It That Way

În 1999 a apărut piesa boy band-ului Backstreet Boys „I Want It That Way”, single de pe albumul Millenium. Cântecul a făcut ravagii în topurile din 25 de țări și a fost declarat piesa anului. Mai puțin cunoscut e că, după 12 ani de la lansare, în 2011, videoclipul a fost interzis în China! Ministerul Culturii de la Beijing a cerut îndepărtarea fară prea multe explicații a videoclipului de pe internetul chinezesc. Acolo, orice film sau website e accesibil doar cu permisiunea autorităților. Ciudățenia a rămas valabilă până astăzi, singura explicație oficială e că videoclipul nu a trecut de verificări.

Guns’n’Roses – November Rain

„November Rain” a fost, și a rămas, cea mai lungă piesă care a ajuns vreodată în Billboard Top 10. Are aproape 9 minute. Era cântecul pe care toți adolescenții voiam să o invităm la dans pe cea mai emancipată colegă de liceu. Dacă în 9 minute de apropiere nu reușeai să îi smulgi un pupic era clar, nu ai nici o șansă. În 1992 piesa a stabilit recordul pentru cel mai scump videoclip făcut până atunci, cu 1,5 milioane de dolari. Bugetul a inclus chiar construirea celebrei capele în deșert, cea în fața căreia ieșea chitaristul Slash și făcea un solo memorabil. Ceea ce nu știe chiar foarte multă lume (până acum) e că imaginile de concert prezentate în videoclip nu erau dintr-un concert propriu-zis ci dintr-o sală din Los Angeles umplută cu figuranți pentru filmările la videoclip.

Roxette – It Must Have Been Love

Cântecul celor de la Roxette din 1990 a fost de fapt o re-lansare a piesei apărute încă din 1987, dar fară un succes deosebit. Varianta care a ajuns pe locul I în topurile americane a fost coloana sonoră pentru alt hit, cinematografic de data asta, „Pretty Woman”. Per Gessle, compozitorul piesei a primit în 2014 un premiu special pentru cele peste 5 milioane (!!) de difuzări la radiourile din Statele Unite. Aceste informații se cam știu. Ce nu se știe este că acest cântec a fost inițial o piesă de Crăciun. Versul “It’s a hard Christmas day” a fost înlocuit cu “It’s a hard winter’s day,” iar introul piesei a fost scurtat pentru a fi integrat în filmul cu Julia Roberts și Richard Gere.

Aqua – Barbie Girl

Asta e o piesă din acelea care îți intră în cap și nu mai scapi de ea, chiar dacă nu îți place. Sau, mai ales dacă nu îți place. Rețeta e simplă: un refren scurt, clar, pentru oligofreni, care te face la psihic. Piesă aparută în 1997 a ajuns în topurile din toată lumea. Ce e mai puțin cunoscut, dar și amuzant, e că cei din conducerea firmei Mattel, producătorul păpușii Barbie, au urât din tot sufletul acest cântec. Mattel a inițiat un proces în justiție în care susținea că trupa Aqua au atentat la proprietatea intelectuală și i-a făcut pe fani să creadă că firma era fan al cântecului. De cealaltă parte, MCA Records a dat în judecată Mattel pentru defăimare. Ambele acuzații au fost respinse de judecători.

Radiohead – Creep

La prima lansare, în 1992, cântecul compus de Thom Yorke a trecut aproape neobservat. Dar cei de la Radiohead nu s-au lăsat. Piesa a fost relansată în anul următor când a devenit un hit internațional. Cântecul a fost compus pornind de la o poveste de dragoste a solistului cu o fată care tot apărea la concertele trupei. Partea mai puțin cunoscută, și horror, a poveștii este cea în care un condamnat britanic îi scrie lui Thom Yorke o scrisoare. Infractorul îi spune solistului că înainte să comită crima s-a simțit exact ca în „Creep” și că a auzit voci care îl îndemnau să ucidă un bărbat.

East 17 – Stay Another Day

Trupa britanică East 17 a avut un singur hit, unul și bun. „Stay Another Day” a fost lansată în 1994. Extrem de neobișnuit pentru perioada în care a fost lansat, cântecul nu are tobe. Producătorii au adăugat ulterior clopote, dar nu pentru a aduce un plus de ritm, ci pentru a ajunge mai ușor la urechile clienților magazinelor de Crăciun. Numai în UK s-au vândut aproape un milion de cópii ale single-ului. Cei mai mulți fani au crezut că piesa e o poveste de dragoste neîmplinită. Compozitoruil Tony Mortimer spune, de fapt, e vorba despre o piesă inspirată de suicidul fratelui său și despre suferința pe care a produs-o familiei.

Sursa foto: roxette.se

 

Ne poți asculta și aici: