Locurile pentru parcare de rezidență din Cluj-Napoca, oferite de primărie contra unei chirii anuale, sunt marcate doar cu un număr scris pe asfalt. Numai cel care plătește chiria și eventual câțiva vecini mai atenți știu al cui e locul. Odată ce ai plătit pentru locul de parcare primești un contract și atât. La fața locului nu se schimba nimic. Nu există o semnalizare publică prin care ceilalți participanți la trafic să știe că acel loc este luat. În condițiile în care șoferii care parchează pe un loc de închiriat riscă amendă, te întrebi de ce nu se face nimic pentru a clarifica situația?
Noi, vecinii din bloc cu mașini și locuri închiriate, am avut o inițiativă. Am lipit câte o plăcuță pe bordură, cu numărul mașinii. Am lipit, repet, nu am dat găuri, nu am stricat bordurile primăriei. Ni s-a părut cinstit să îl informezi pe cel care parchează pe locul tău că locul e rezervat și că nu poate lăsa ore în șir mașina acolo fără risc de amendă. Nu mă interesează deloc să îi reclam pe cei care își lasă automobilul pe locul meu și nici ca poliția locală să îi amendeze. Vreau ca locul meu de parcare să fie liber când vreau să parchez acolo, mai ales la întoarcerea de la serviciu.
La rândul meu, șofer corect fiind, nu știu niciodată dacă atunci când parchez pe un loc numerotat de lângă un bloc, locul e închiriat sau nu, cu excepția cazului în care șoferii își pun numărul de mașină pe carton, pe plastic, pe metal, pe lemn, fiecare după ce are la îndemână. Noi, vecinii de la bloc, cu mașini personale, am înțeles această problemă și ne-am lipit plăcuțe cu numerele mașinilor. Nu discut valoarea lor estetică și paleta cromatică. Am făcut cum ne-am priceput mai bine.
Dar, ce să vezi? Zeloșii reprezentanți ai poliției locale au venit destul de prompt și ne-au avertizat să dăm imediat plăcuțele jos de pe bordură, pentru că e ilegal să punem însemne pe domeniul public. În calitate de cetățeni onești și cu frică de lege le-am dat jos și am ajuns la situația de dinainte. Nimeni nu știe ca acele locuri sunt rezervate și că restul sunt libere pentru parcare.
Am înțeles că nu poți pune însemne pe domeniul public, de capul tău, oricât de bine intenționat cetățean clujean ai fi. Dar oare, cineva, o instituție, primăria sau poliția locală nu ar putea veni cu o soluție? Nu ar fi frumos să scăpăm de pestrițenia de însemne puse de clujeni, fiecare după cum îl taie capul? Nu ar fi drăguț să îi ajutăm pe oameni, să știe că parchează sau nu pe un loc plătit. De ce nu se poate și la Cluj-Napoca așa cum e la Oradea? Acolo toate locurile pentru parcare de rezidență sunt marcate cu numărul mașinii, toate plăcuțele sunt la fel, știi dacă parchezi pe locul cuiva sau nu.
În aceste condiții, la Cluj, cei care plătesc pentru locurile de parcare aproape că sunt instigați să reclame la Poliția Locală pe cei care oricum nu au de unde să știe că au parcat pe un loc rezervat. Nu e nici o plăcere să reclami pe cineva. În plus, devine de-a dreptul frustrant să vezi că cei care trebuie să găsească soluții nici măcar nu le caută, dar te avertizează că faci ceva ilegal când încerci să găsești tu una.