Noul album al Sofiei Zadar, o meditație eco-feministă la ideea de comunitate și solidaritate

Muziciana bucureșteană Sofia Zadar a lansat zilele trecute un nou disc. Este vorba de EP-ul Lyra. Albumul conține cinci piese și a fost scris de Sofia Zadar și produs împreună cu Andrei Bobiș la studio-ul Cirkular din Cluj. Din punct de vedere muzical estetic, Lyra îmbină elemente de synthpop și dreampop cu influențe din new wave-ul anilor ‘80.

Din punct de vedere tematic, Sofia încadrează acest mini album conceptual într-o meditație eco-feministă:

„Eco- în sensul în care ne referim la catastrofa climatică în care trăim și ce putem face din punct de vedere ecologic, și feministă – în sensul că totul e privit dintr-o perspectivă a solidarității între persoane queer, între femei, între categorii marginalizate și la intersecția dintre aceste două aspecte apare ideea de <Împreună>. Am încercat să explorez ideea de împreună, de comunitate, de relaționare, în ipostaze diferite în fiecare piesă” a explicat Sofia Zadar.

Numele Lyra vine de la cel al constelației, dar și al arhetipului mitologic Lyra, personificarea muzicii ca forță ce traversează infernul și transcede lumi (după legenda lirei lui Orfeu)

Sofia Zadar activează pe scena bucureșteană de indie din 2018, timp în care a avut numeroase concerte în locuri precum Club Control, Expirat Halele Carol, Pride Park București, Fabrica etc. În 2020 a lansat primul său EP, Sunday Blue, urmat de prezentul EP în 2021. Muzica sa explorează spațiile de legătură dintre emoțional și social dintr-o perspectivă queer și feministă, iar estetic se situează în zona de dreampop, cu influențe new wave și indie rock.

Ne poți asculta și aici: