18 milioane de lei pentru consolidarea depozitului de gunoi de la Pata Rât

Vechiul depozit de deșeuri de la Pata Rât, afectat anul trecut de o alunecare a gunoaielor, va fi consolidat. De asemenea, pârâu Zăpodie va fi decolmatat.

18 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru consolidarea depozitului de deșeuri de la Pata Rât.

Consiliul Județean Cluj a semnat vineri contractul privind consolidarea depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât, în vederea finalizării lucrărilor de închidere a acestuia. Costurile se ridică la 18 milioane de lei.

Lucrările vizează stabilizarea depozitul pe zona de sud-est, cu zid de sprijin la baza depozitului, prin consolidarea cu piloți. Totodată, potrivit reprezentanților CJ Cluj, va avea loc modificarea pantei taluzului și amenajarea unui drum tehnologic, care va trebui să suporte utilajul greu de forare și transportul materialelor de construcții.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj a precizat că va fi decolmatat și pârâul Zăpodie, unde se scurge levigat de la gunoaiele depozitate, și va fi consolidat inclusiv malului stâng al acestuia.

Practic, arată Alin Tișe, întreaga zonă afectată de alunecare, situată pe latura sudică a depozitului și pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estică, precum și zona stabilă în prezent de pe latura estică a depozitului vor fi consolidate prin execuția unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 de metri.

Înălțimea zidului va fi de 3.5 metri și va fi prevăzut cu o consolă în partea din amonte, cu rol de suport al canalului pluvial.

Canalul pluvial va fi săpat în stratul de pământ compactat sprijinit de consola zidului, urmând ca apa pluvială colectată de canal să fie evacuată printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioară, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversată printr-o zonă consolidată, în râul Zăpodie. Lucrările vor dura maxim un an.

„Este un pas extrem de important pentru finalizarea închiderii rampei de la Pata Rât, determinat de situația din teren. În cursul săptămânii viitoare voi emite ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj

X
X
X