A kolozsvári hallássérült diákok alkalmazásokat, videókat és animációkat terveznek

Összesen 30 diák tanul programozást önkéntes szakemberek segítségével. A kolozsvári Hallássérültek Speciális Technológiai Líceumja bevonja diákjait, megtanítja elsajátítani a jövő technológia csínját-bínját, ezzel is fejlesztvén diákajik képességeit és nem utolsó sorban lehetőségeit. A gyermekek elsajátítják a készségeket, amelyek segítik őket abban, hogy gyorsabban és könnyebben beilleszkedjenek a munkaerőpiac forgatagába.

A szakemberek egy olyan programot tanítanak nekik, amellyel a fiatalok alkalmazásokat, videókat vagy animációkat készíthetnek.

,,Ami engem ehhez a programhoz vonzott, az pontosan ez a munka a gyerekekkel. Megpróbálom őket három külömböző irányban egyszerre vezetni: először is meg kell értenünk, hogy nincsenek rossz kérdések. A második tanulási irány a logikai kapcsolatok kialakítása. Tudván, hogyan lehet egy nagyobb terjedelmű és nehezebb problémát kisebb tényezőkre lebontani, amelyeket rendre könyebben lehet megoldani. Egy harmadik irány, amely ugyancsak a program része, a Scratch program elsajátítása” – nyilatkozta Bianca Moncea, az egyik önkéntes az EBS Radiónak.

A projektet a „Cartea Daliei” (,,Dália könyve”) Egyesület indította el – a programozási kurzus segíti a diákokat az információk kiválasztására és értékelésére. A ,,Dália könyve” egy oktatási tevékenységben részt vevő egyesület, amely az informatika elsajátítására helyezi a hangsúlyt.

A készségek fejlesztése és az információ elsajátítása mellett a folyamat része az is, hogy a diákok együttműködnek olyan személyekkel, akik nem hallásérültek – fejlesztvén ezzel a kapcsolatépítési kézségeiket olyan személyekkel, akik más környezetből származnak. A társadalmi felelősségvállalás része pedig azért fontos, hogy tanulóink ​​képesek legyenek dolgozni minél több emberrel, létre tudjanak hozni programokat, egyszóval megállják helyüket a munkapiacon és a nagyvilágban” – mondta Nicoleta-Maria Dunca, a kolozsvári Hallássérültek Speciális Technológiai Líceumjának aligazgatója.

Alexandra Ogruțan

Te-ar mai putea interesa