A kolozsváriaknak ez év közepétől szelektíven kell gyűjtenie a hulladékot

Idén június végétől a kolozsvári polgároknak szelektíven kell gyűjteniük a hulladékot. Négyféle tároló áll rendelkezésükre: a kék tárolók a papír számára, a zöld az üveg, a sárga a műanyagok és fémek számára, nem utolsó sorban pedig a feketékbe a háztartási hulladékot lehet tárolni.

A zsákok színének pedig meg kell egyeznie a benne lévő hulladék típusával. Elméletileg pedig azok, akik nem gyűjtenek szelektív hulladékot, magasabb higiéniai adót fognak fizetni. „Június 30-ig kolozsvári szinten biztosítani kell, hogy a szelektív gyűjtés a négy tárolón keresztül történjen: külön gyűjtődjön az ún. száraz és nem száraz hulladékok, előbbibe tartoznak a különböző csomagolóanyagok; a nem száraz kategóriába pedig azok az anyagok tartoznak, amelyek a házban előállított növényi maradványok és különböző csomagolások, amelyeket nem lehet újrahasznosítani, műanyagról beszélünk, kartonról beszélünk és ugyanakkor az üvegekről és a fémekről. Az alapelv: aki több szemetet termel és nem újrahasznosítja, elvileg többet is kellene fizetnie” – nyilatkozta az EBS rádiónak Dan Tarcea, Kolozsvár alpolgármestere.

A szelektív gyűjtés biztosítása érdekében a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal megkezdte a háztartási gyűjtési pontok
földalatti, hidraulikus emelővel működő hulladéktárolók elhelyezési folyamatát. Eddig 79 ilyen hulladéktárolót követnek számon.

A Városháza statisztikái szerint tavaly az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtése 356% -kal nőtt 2016-hoz képest.

Alexandra Ogruțan

A felvétel forrása: Primăria Cluj-Napoca