Andrei Hălălai, membru al echipei care a dezvoltat un soft pentru tratarea ambliopiei: „Noi aducem un mediu prietenos pentru copii și ne asigurăm că scădem din teroarea de a merge la medic”

Andrei Hălălai, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și membru al echipei care a câștigat un concurs de idei de business organizat de universitate, a vorbit la EBS Radio despre proces și ce aduce în plus în tratarea „ochiului leneș” la copii.

Andrei Hălălai în studioul EBS Radio. Foto: Tiberiu Crișan

Andrei este student în anul trei la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar softul creat împreună cu membrii echipei din care face parte, tocmai a fost desemnat cea mai bună idee de business. Este practic, un joc video, care ajută la ameliorarea ambliopiei la copii.

„Este vorba de un concurs cu idei care pot fi transformate în afaceri. Noi am prezentat o platformă de realitate virtuale, cu ochelari VR, pentru pacineții care suferă de ambliopie, sau <<ochiul leneș>>. Se tratează în mod special la copiii cu vârste între 5 și 12 ani. Există studii care încearcă să vadă viabilitatea tratamentului la o vârstă mai înaintată, dar în mod normal tratamentul se face la copii, pentru că cu cât crești în vârtsă, cu atât eficacitatea scade pentru că ochiul este format și fixat”, a explicat Andrei la emisiunea „Tibi or Not To Be” de la EBS Radio, moderată de Tiberiu Crișan.

Andrei spune că proiectul este la a treia iterație și nu mai are nimic de a face cu ideea inițaială. Doi studenți la medicină s-au alăturat între timp echipei, pentru că au dorit să aducă pe piață un proiect cât mai eficient și mai potrivit nevoilor medicală.

„Noi am lucrat și cu o clinică medicală din Cluj, iar acum căutăm să ne extindem către oftalmologi să ne dezvoltăm ideea și să avem o lansare limitată în 2019”, a mai spus studentul de la UTCN.

Andrei a explicat că există dispozitive medicale electronice care tratează această problemă, dar echipa lui aduce plusuri.

„E vorba de un pic de telemetrie, respectiv unde se uită ochiul, cât de eficient se descurcă în timpul jocului, pentru că jocul forțează ochiul leneș să funcționeze și cu cât se descurcă mai bine se vede că a facut un progres. Apoi aducem un mediu prietenos pentru copii și ne asigurăm că scădem din teroarea de a merge la medic”, a spus el.

Ideea, în faza ei inițială, este veche de doi ani și jumătate, dar acest proiect are 6 luni, și în acest răstimp au fost scrise și codurile. El a vorbit și despre alte idei pe care le-a avut, dar care nu s-au concretizat, și asta pentru că nu erau profitabile.

Andrei este deja programator și vrea să continue la firma din Cluj unde lucrează, până pe la vârsta de 28-30 de ani. Apoi ar vrea să-și facă propria firmă de programare. Dar dacă proiectul creat acum va fi certificat, va rămâne să lucreze doar pentru această afacere.

Ascultați întregul interviu acordat de Andrei Hălălai moderatorului emisiunii „Tibi or Not To Be” de la EBS Radio, Tiberiu Crișan.

Ne poți asculta și aici: