Aproape 1.200 de clase vor dispărea din învățământul preuniversitar. În schimb, se dezvoltă pregătirea profesională

Ministerul Educației propune, printr-o hotărâre de guvern, reducerea locurilor destinate învățământului preuniversitar la zi, pentru anul școlar următor.

Astfel, numărul locurilor va fi cu 29.400 mai mic, ceea ce înseamnă că vor fi cu 1.200 de clase mai puțin, la nivel național.

În schimb, potrivit noului act normativ, vor fi suplimentate cu 137 locurile pentru învățământul militar postliceal organizat de Ministerul Afacerilor Interne și cu 5.000 numărul celor pentru învățământul profesional.

De altfel, în ultimii ani s-a acordat o importanță tot mai mare învățământului de tip dual și al celui profesional, care a venit să rezolve problema lipsei de meseriași, potrivit liderului Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean, Lucia Cojocaru.

„În județul Cluj, la învățământul dual, față de 10 clase câte au fost anul trecut, anul acesta s-a mai plusat cu nouă, deci vom aveam 19 clase, iar pentru învățământul profesional 32 de clase. La învățământul dual avem în jur de 600 de cereri, iar la cel profesional avem în jur de 1.200 de locuri. Avem o colaboare cu operatorii economici din județ care chiar le asigură, după terminarea acestor studii, un loc de muncă”, a declarat Lucia Cojocaru.

Citește și:

Cererea firmelor clujene pentru învățământul dual, în creștere spectaculoasă! Companiile solicită o cifră de școlarizare mai mare cu aproape 50% decât acum

Ne poți asculta și aici: