AUDIO | Povești transilvane. Răpirea fecioarelor

„Poveștile Transilvaniei există. Ele trebuie doar redescoperite!”. Istoricul Gabriel Rusu aduce la EBS Radio întâmplări de mult uitate din Transilvania.

Gabriel Rusu, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universități „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vorbește în episodul de astăzi despre răpirea fecioarelor, sau raptus, care putea fi asociată cu infracțiunea de lipsire de libertate din legislația actuală.

Una dintre cele mai vechi legende care încă circulă prin zona Munților Apuseni amintește, spune Gabriel Rusu, de un episod de acest gen.

„În apropiere de localitatea Buru, din județul Cluj, chiar la marginea șoselei, se află o stâncă… Se numește Piatra sau Stânca fetei. Bătrânii din zonă povestesc că în vremurile de demult, o ordie tătărească a năvălit pe Valea Arieșulu și a surprins localnicii dintr-un sat la o nuntă. Oamenii au pus mâna pe furci și topoare, reușind să-i alunge pe atacatori. În schimb, în învălmășeala produsă, câțiva tătari l-au ucis pe mire, iar pe mireasă au răpit-o”, spune Gabriel Rusu.

Puteți asculta aici întreaga legendă, dar și povești de iubire tainică: