Az olaszországi román közösségek közül sokan visszatérnek az országba

Olaszország Tiszteletbeli Konzulja Kolozsváron, Massimo Novali: Az olaszországi román közösségek közül sokan visszatérnek az országba. Az Olaszországi Tiszteletbeli Konzulátushoz minden hónapban érkeznek Romániából származó személyek, akik vissza szeretnének térni szülőföldjükre.

Ezek az emberek seítséget kérnek: a személyazonosító igazolványok, az útlevelek kiállításában, de ugyanakkor a szociális hozzájárulások támogatásáért is itt kérnek segítséget.

Annak ellenére, hogy az olaszországi románok beilleszkednek Olaszország kultúrájába és életmódjába, Kolozsvárnak a stratégiája az, hogy az életminőség növelése által vissza vonzza a románokat az országba.

Hosszú távú célunk: a román állampolgárok hazatérése. Csak így válhatunk egy erős országgá, mert jelenleg nincsen fontosabb, mint a humán erőforrás és manapság sajnos hátrányos helyzetben vagyunk, mivel jól képzett emberi erőforrás hagyta el az országot. De az előnye pedig az lesz, hogy visszatérve, a tudásukkal, és a nyugati gondolkodásmóddal, illetve pénzügyi forrásokkal, segíteni, gazdagítani fogják városunkat, országunkat” – mondta Emil Boc polgármester.

Olaszország most válságban van, nagyon sok román állampolgár Olaszországból más országokba, Angliába vagy Németországba vándorol. Nagyon sokan vannak olyan helyzetben, hogy nem ismerik el tanulmányaikat az új országban, ezért más típusú munkára kényszerülnek a megélhetésért” – jelentette ki Irina Niculescu olasz-román kapcsolatokkal foglalkozó író.

Ovidiu Cornea

A felvétel forrása: pixabay.com

Te-ar mai putea interesa

X
X
X