Bernard Fonquernie, fost arhitect șef al catedralei Notre-Dame, la Cluj: Acoperișul din lemn nu poate fi restaurat corect în doar cinci ani

Catedrala Notre-Dame nu poate fi restaurată corespunzător în termenul anunțat de președintele Franța, respectiv în 5 ani. Aceasta este opinia lui Bernard Fonquernie, arhitect șef al catedralei din Paris între 1971 și 2001, care a fost vineri la Cluj.

Foto: Euronews

Arhitectul a evitat să indice o cauză a incendiului, în condițiile în care ancheta se află în derulare, dar a admis ipoteza lansată deja că sursa a provenit probabil de la șantierul în lucru.

Într-o prelegere susținută în fața a numeroși arhitecți și studenți din Cluj, specialistul a spus că una dintre principalele provocări când vine vorba de reconstrucția catedralei o reprezintă respectarea timpului de uscare a lemnului necesar pentru refacerea scheletului acoperișului care a fost distrus în incendiu.

În opinia sa, pentru o restaurare corectă, în care scheletul acoperișului să fie refăcut din lemn, ar fi necesari aproximativ 15 ani.

„Materia primă există în Franța deja. Sunt o grămadă de păduri cu stejari seculari. Problema este că lemnul nu poate fi pus în operă, decât dacă este uscat. Uscarea naturală a lemnului se face în ritmul de un centimetru pe an. Dacă trebuie un element de lemn de 60 de centimetri grosime sunt foarte mulți ani care sunt necesari pentru urcarea naturală. Dacă uscăm lemnul într-un mod artifcial, când iese din etuvă e uscat între ghilimele. Lemnul care a fost uscat forțat, când este pus în operă absoarbe umiditatea din nou. Apoi va acționa ca un burete, se umflă și după aceea se uscă natural. Dacă vă gândiți la îmbinări care există într-o șarpantă, asta înseamnă că atunci când se umflă se strânge prea mult și când se lasă nu mai este prins bine. Dacă e uscat bine, rezistența lui în timp nu se schimbă, dovadă fiind lemne care aveau peste 1.000 de ani în șarpantă și care erau încă în stare perfectă înainte de incendiu”, a explicat arhitectul francez Bernard Fonquernie.

Foto: EBS Radio

Una dintre cele mai cunoscute clădiri simbol din Europa, catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu de proporții în 15 aprilie. La scurt timp după stingerea incendiului, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că lucrările de refacere vor dura cinci ani.

Monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, catedrala romano-catolică din inima Parisului, care poartă hramul Fecioarei Maria, a fost construită între anii 1163 și 1345.

Ovidiu Cornea