Cel mai mare cluster de IT din România vrea să digitalizeze comunele din apropierea Clujului

Consiliul Județean Cluj urmează să devină membru al ARIES, care reunește peste 250 de companii, universități și administrații publice la nivel național.

În Transilvania asociația numără peste 80 de membri, în special companii, dar și primării din regiunea Nord-Vest, inclusiv Primăria clujeană. Cooptarea forului județean între membrii asociației poate îmunătăți digitalizarea orașelor și comunelor din județ, explică directorul executiv al ARIES Transilvania, Bianca Muntean.

„Am discutat și cu colegii de la Zona Metropolitană Cluj și știm că există nevoi de digitalizare și în alte orașe și comune din județul Cluj și considerăm că schimbul de informații, experiență și în afara municipiului poate aduce plus valoare atât pentru companiile noastre membre, cât și pentru administrațiile publice locale”, a declarat pentru EBS Radio Bianca Muntean.

În comuna Apahida, care are peste 15.000 de locuitori, este în curs de implementare serviciul de plată online a taxelor și impozitelor. Cererea de servicii digitale din partea tinerilor, care predomină în trei dintre cele cinci localități ale comunei este mare. spune primarul Grigore Fati.

„Un mare procent de tineri se mută în Apahida, Sânnicoară și Dezmir. Foarte mulți tineri au solicitat această facilitate, respectiv de accesare și plată online, ca să nu mai vină la ghișeele casieriei. Bineînțeles, fără îndoială că suntem de acord să beneficiem de orice servicii ne poate pune la dispoziție comunitatea de IT”, a declarat Grigore Fati, primarul comunei Apahida.

Un alt scop al parteneriatului dintre CJ Cluj și ARIES este promovarea digitală a județului în străinătate. Aderarea Consiliului Județean la organizația de software urmează să fie votată în ședința forului județean de joi.

Ovidiu Cornea