Cele mai importante producții franțuzești ale anului pot fi văzute la cinema Victoria

Imaginea Parisului, din timpul Revoluției franceze până în ziua de azi, se află în centrul ediției din acest an a Festivalului Filmului Francez din Cluj.

Evenimentul începe astăzi, 9 mai, și le aduce cinefililor 18 producții, comedii, drame istorice, dar și animații și filme de artă, grupate pe patru categorii.

Vor fi prezentate câteva dintre cele mai importante filme ale anului, din Franța, dar și producții de debut ale unor regizori francezi.

Unele producții pun în lumină și personalități românești care au inspirat cinematogtrafia franceză, potrivit responsabilului de comunicare al Institutului Francez din Cluj, Raluca Mateiu.

„Încercăm să arătăm producția cinematografică franceză recentă, cele mai bune filme care au făcut turul festivalurilor, dar și filme foarte proaspete. Vom trece de la epoca Revoluției franceze, la interbelic, la epoca actuală, mergem în stradă, mergem la mesele de jocuri clandestine, pe băncile facultății de medicină, în saloanele burgeze din perioada interbelică. Avem o varietate de filme, personaje și locuri, dar toate, cumva, se leagă de Paris”, a declarat la EBS Radio Raluca Mateiu.

Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco sunt muzele românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului.

Filmele din festival vor putea fi vizionate la cinematograful Victoria din centrul Clujului, până duminică, 12 mai.

Ovidiu Cornea