Cererea firmelor clujene pentru învățământul dual, în creștere spectaculoasă! Companiile solicită o cifră de școlarizare mai mare cu aproape 50% decât acum

Interesul firmelor pentru atragerea de viitori angajați școliți în clase profesionale în sistem dual este în creștere la Cluj.

Reprezentanții școlilor și ai agenților economici din Cluj au participat recent la o dezbatere privind învățământul dual. Foto: EBS Radio

Companiile clujene au solicitat peste 560 de locuri în clase duale, pentru anul școlar viitor. Cifra este cu aproape 50% mai mare decât numărul de elevi școlarizați în sistem dual anul trecut, respectiv 370, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Cele mai mari cereri sunt pentru lucrători în retail și industria alimentară, respectiv electricieni și operatori în industria medicamentelor și a cosmeticilor, potrivit inspectorului școlar general Valentin Cuibus.

„Lumea a înțeles că sistemul dual este avantajos pentru toată lumea. E avantajos și pentru cel care ar fi angajatorul și pentru cel care ar urma să se angajeze. Faptul că săptămânile de practică sunt mai multe, faptul că este posibilitatea implicării agentului economic în luarea deciziei și stabilirea programei, cred că este benefic pentru toată lumea. Practic trebuie să recunoaștem că este o criză de forță de muncă cu calificare medie ceea ce se vede din numărul de cereri care cresc pe an ce trece”, a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Cluj.

În condițiile în care învățământul dual funcționează cu acte în regulă la Cluj doar de doi ani, impactul său nu se poate cuantifica deocamdată cu exactitate.

„Ceea ce vom ști în momentul în care vor termina primele generații este în ce măsură toate cererile au fost necesități sau au fost doar cereri ale unităților care nu aveau acoperire cu privire la dezvoltarea lor în timp”, a mai spus Valentin Cuibus.

Elevii care învață în sistem dual beneficiază de burse lunare de 400 de lei, jumătate din sumă fiind acoperită de statul român, iar cealaltă jumătate de către firme. Mai mulți reprezentanți ai firmelor clujene au solicitat recent garanții ca elevii la educația cărora contribuie să se și angajeze la firmele care susțin clasele duale.

La această oră, peste 600 de elevi învață în sistem dual la Cluj, în anul 1 și 2 de studiu.

Între firmele care au solifictat cele mai multe locuri pentru învățământul dual la Cluj, pentru anul școlar 2019-2010 se numără hipermarketurile din oraș, Auchan – aproximativ 40 de locuri , Lidl, Penny și Mega Image – câte 10 de locuri, Terapia – 28 de locuri, Autonet (mecanică auto) – peste 20, Bosch – 20 de locuri, Farmec – 14 locuri, FrieslandCampina – 15 locuri, La Casa (patiserie) Cosm Fan (industria cărnii) – câte 10 locuri.

ISJ Cluj va finaliza oferta școlară până la 20 ianuarie 2019, după care aceasta urmează să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern. Cele mai active licee în învățământul dual clujean sunt „Aurel Vlaicu”, cu calificări în domeniul electric, „Raluca Ripan”, liceu de industrie alimentară, Transporturi,liceu de mecanică auto și Colegiul Reformat, care pregătește tâmplari.

Ovidiu Cornea