Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, despre ridesharing: „Noile companii trebuie să respecte aceleași reguli. Aproape aceleași reguli”

Afacerile bazate pe noile tehnologii, precum platformele de ridesharing, pun în valoare resurse economice care altfel ar rămâne blocate.

Asta consideră președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Acesta a declarat, pentru EBS Radio că încurajarea celor interesați să realizeze venituri suplimentare, folosind propriile resurse, precum mașina personală, este bine-venită.

„Există argumentul care până la un punct este corect, care spune că aceste companii noi trebuie să respecte aceleași reguli. Și eu spun, aproape aceleași reguli. Trebuie să fie reguli care conduc la aceleași efecte, dar nu trebuie să fie aceeași cale. Poate că la o firmă bazată pe tehnologie am alte metode să ating același obiectiv. Am feedback-ul clienților. Poate acesta este un instrument la fel de bun ca să știu că șoferul ală își face treaba, cum e licențierea”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Taximetriștii sunt nemulțumiți, în principal, de faptul că șoferii companiilor care oferă servicii de ridesharing nu dețin licențe de transport pentru această activitate. Șeful Consiliului Concurenței spune însă că standardele de calitate și siguranță pentru pasageri rămân esențiale, iar noile tehnologii permit asigurarea lor și prin alte metode.

„Asta este ideea de sharing economy. Aici vine lucrul nou pe care mi-l permite tehnologia, că-mi ușurează tranzacții, contactul între oameni care altfel s-ar întâlni greu. Sunt mașini care stau degeaba și oameni care au timp. De ce să nu fie lăsați să mai câștige și ei, legal, câțiva bani pe care o să-i și taxăm. Asta aș vrea. Să folosim pe deplin potențialul pe care tehnologia ni-l permite”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, șoferii care transportă persoane în regim de taxi, fără a poseda licență în acest sens, pot fi amendate.

Oficialii guvernamentali au precizat, însă, că Executivul lucrează la un act normativ care să reglementeze activitatea platformelor de ridesharing, iar acestea nu vor fi interzise.

Ovidiu Cornea