Clujenii se vor putea testa gratuit în cadrul unui program de depistare a hepatitei C

Clujenii vor beneficia de teste rapide gratuite pentru depistarea hepatitei C, în cadrul unui proiect inițiat de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecții cu risc crescut de hepatita C a fost lansat astăzi la Timișoara și se va derula până în luna august, potrivit Mediafax.

Efectuarea acestui test durează cinci minute, iar persoanele interesate nu au nevoie de un bilet de trimitere.

50.000 de teste rapide pentru depistarea hepatitei C sunt puse la dispoziție pentru tot atâtea persoane. Pe lângă Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, testele vor mai putea fi făcute la Institutul Clinic Fundeni, la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași, precum și Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Județean Timișoara.

„La ora actuală, în lume și în România există medicamente care vindecă definitiv, în 12 săptămâni, hepatita C. În România avem 50.000 de astfel de teste la dispoziție. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, o înțepătură în deget și în cinci minute afli dacă ai virusul C. Într-o săptămână începi terapia și în 12 săptămâni poți fi vindecat”, a declarat dr. Ioan Sporea, din cadrul Centrului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Timiș.

În cadrul proiectului vor fi oferite și consumabilele necesare pentru ca pacienții care se adresează celor patru spitale din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara să poate fi testați, iar cei depistați cu hepatita C să fie imediat evaluați și tratați.

Potrivit reprezentanților Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, România are cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatic C din Europa, respectiv 2,5%, cu peste 550.000 de persoane care au acest virus. Pentru că infecția este una asimptomatică, majoritatea pacienților infectați nu știu că suferă de o astfel de afecțiune. În România, la sfârșitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10 – 20%, iar rata de tratament de aproximativ 2%.

Ne poți asculta și aici: