Clujenii sunt cei mai interesați să prioritizeze proiectele zonei pe platforma lansată de Banca Mondială

Clujenii sunt cei mai preocupați de proiectele de dezvoltare a orașului lor. La aproximativ o lună după lansarea platformei inițiate de Banca Mondială și Federația Zonelor Metropolitane din România, peste 7.400 de clujeni au votat proiectele pe care le consideră importante pentru comunitate.

Clujul e urmat în clasament de Brașov și Sibiu.

Banca Mondială pregătește un raport în care vor fi incluse și rezultatele chestionarelor. Acestea vor putea ajuta inclusiv la accesarea de finanțări pentru zonele metropolitane.

„Noi vom avea de aici un fel de masterplan metropolitan, în sensul că pentru Zona Metropolitană a fiecărui județ o să avem un set de proiecte majore de importanță pentru comunitatea respectivă. Alese de administrații și votate sau ierarhizate de către cetățeni. Asta în sine poată să fie un program de dezvoltare, finanțat de la biugetul de stat, care să ajute aceste comunități să deruleze proiectele”, a declarat Marcel Heoriu, senior expert al Băncii Mondiale în România.

Proiectele aferente Clujului, incluse în listă sunt: Autostrada Transilvania (tronsoanele între Cluj și Mihăiești, respectiv între Topa Mică și Zimbor), construcția unui Spital monobloc de pediatrie, construcția Centrului Cultural Transilvania, construcția unui centru expozițional, drumul de legătură A3 – DN1 (Tureni), drumul TransRegio Feleac (Centura Cluj Sud – Apahida – Gilău), electrificarea liniei ferate Cluj – Episcopia Bihor, extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, Trenul metropolitan Nădășelu – Dej și Spitalul Regional de Urgență.

Pe această platformă, cetățenii din toate județele țării pot ierarhiza zece proiecte majore, particularizate pe fiecare zonă. Votul va continua până în 22 martie.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: