Clujenii sunt tot mai interesați de produsele oferite de țărani, inclusiv semințe de legume și flori

Mai mulți producători tradiționali, reuniți într-un grup, străbat țara în lung și-n lat pentru a promova semințele autohtone.

Ei se reunesc periodic în diverse orașe pentru a le oferi consumatorilor semințe de legume sau flori. Grupul „Semințe cu suflet” a organizat și la Cluj o astfel de întâlnire.

Oamenii cultivă hrana în propriile grădini și speră că prin acțiunile lor va crește numărul consumatorilor de produse tradționale, mai sănătoase și mai gustoase.

Ei spun că nu vor să se piardă semânțele de castravete, roșii, porumb, pentru că sunt foarte bune, iar piața este invadată de foarte multe legume aduse din Olanda sau alte țări.

Produsele oferite de fermieri, inclusiv sub formă de semințe, sunt tot mai căutate de către clujeni.

Creat în urmă cu trei ani, grupul „Semințe cu suflet” numără aproximativ 200 de mici producători din țară.

„Grupul a luat ființă datorită dorinței unor cultivatori de a promova semințele tradiționale reproductibile, care se pot semăna de la an la an. Adică poți să iei semințe de la ele și le poți din nou semăna, nu cum sunt altele pe care le opți cultiva un an, doi și apoi degenerază soiul. S-au adunat din sate soiuri vechi, care se distribuie gratuit”, a declarat Andrei Paven, unul dintre coordonatorii proiectului.

În Cluj se derulează, în prezent, și alte proiecte care încearcă să aducă produsele din gospodăriile țăranilor mai aproape de locuitorii orașului.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: