Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Clujul și Oradea, între orașele care atrag mult mai mulți bani europeni decât le sunt alocați inițial

În timp ce unele orașe nu reușesc să absoarbă bani europeni, orașe precum Clujul sau Oradea accesează mult mai mulți bani decât le sunt alocați, potrivit comisarului european Corina Crețu.

Proiectele Clujului depuse pentru finanțare europeană în actualul exercițiu financiar totalizează 420 de milioane de euro. Suma include și cele 150 de milioane de euro prevăzute pentru proiectul centurii metropolitane, care ar urma să fie inclusă, însă, și în exercițiul financiar viitor.

Cele mai multe proiecte vizează transportul public, nepoluant, mobilitatea alternativă și prioritizarea spațiilor pietonale.

„Pentru cetățenii Clujului, fondurile europene înseamnă creșterea calității vieții. De aceea, pe lângă componenta de inovare, ne-am concentrat pe componenta de calitate a vieții. Din această perspectivă, ne-am concentrat pe dimensiunea nepoluantă, pe dimensiunea verde și pe mobilitatea alternativă la transportul cu autoturismul personal astfel încât să oferim o calitate mai bună a vieții cetățenilor noștri prin mai multe spații pietonale, prin mai multe piste de biciclete, prin transport ecologic. O treime din transportul public din oraș este în acest moment electric și acest proces va continua într-un ritm foarte accelerat”, a spus Emil Boc, în cadrul conferinței comisiei COTER din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR), care are loc la Cluj-Napoca.

Clujul se numără, la fel ca și Oradea, printre orașele care au reușit să depună și să atragă proiecte mult mai mari decât finanțările care au fost alocate de Uniunea Europeană.

„Oradea, de pildă, a avut inițial alocate 35 de miloane de euro prin Programul Operațional Regional dar, pentru a nu se pierde banii și pentru că celelalte orașe reședinte de județ nu au reușit să depună proiecte la timp, Oradea a beneficiat de 200 de milioane de euro. Asta pentru că a depus proiecte de trei ori mai mult decât banii alocați. Același lucru poate să îl spună Emil Boc și despre Cluj”, a declarat Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională.

Trebuie precizat că Clujul a avut alocate în actualul exercițiu financiar, prin Programul Operațional Regional 45 de milioane de euro. Cu toate acestea, orașul a reușit să atragă deja și alte fonduri, de peste 80 de milioane de euro, prin finanțări acordate suplimentar de către Comisia Europeană. Proiectele depuse sunt în valoare de peste 250 de milioane de euro, la care se adaugă centura metropolitană. Reprezentanții municipalității speră că o parte din proiectele depuse vor fi finanțate prin redistribuirea unor sume necheltuite de România.

Este vorba de cazul proiectelor de achiziție a 50 de troleibuze, 24 de tramvaie, Turnul Pompierilor sau modernizarea Pieței Unirii – proiect finalizat deja.

Comisarul europan Corina Crețu a menționat că organismele europene vor încuraja și mai puternic în exercițiul financiar viitor, 2021-2027, derularea de către orașe a unor proiecte pe care să le gestioneze direct.

Ovidiu Cornea

X
X
X