Colectarea selectivă a deșeurilor crește prețul la serviciile de salubrizare în Cluj-Napoca

Crește prețul serviciilor de salubrizare în Cluj-Napoca, în urma introducerii colectării selective a deșeurilor pe patru fracții.

Consilierii locali au votat, în ședința de astăzi, modificarea tarifelor cu peste 35%. Astfel pentru persoanele fizice, prețurile vor ajunge de la 7,18 lei, la 9,88 de lei, iar pentru agenții economici de la 45,11 lei pe metru cub, la 61,82 de lei pe metru cub.

Prin implementarea proiectului pe patru fracții, punctele de colectare vor trebui dotate cu patru containere – trei pentru deșeurile reciclabile, adică sticlă, plastic, respectiv carton și hârtie și unul pentru fracția umedă, adică deșeurile menajere. Iar cei care nu vor colecta gunoiul selectiv vor plăti și mai mult.

„Dacă vor depozita amestecat, li se va percepe un tarif majorat cu 25%. Sunt prevăzute sancțiuni pentru toți cei care nu colectează separat. La punctele gospodărești trebuie automat să fie patru pubele care să aigure colectarea pe fiecare fracție. Asociațiile de proprietari și cetățenii din blocuri vor primi acei saci pentru fiecare fracție în parte. La zonele de casă, la fel. Și firmele (de salubrizare, n.red.) vor trebui să își asigure numărul necesar de mașini pentru a ridica zilnic gunoiul, pe fiecare fracție în parte”, a declarat Gheorghe Șurubaru – administratorul public al municipiului Cluj-Napoca.

Pentru a implementa noile prevederi, Primăria consideră că este nevoie de o campanie intensivă de informare.

„Începând cu data de 1 iulie, această colectare selectivă pe patru fracții va deveni nu o recomandare, ci o obligativitate. De aceea avem nevoie să avem cunoscut cadrul legal, astfel încât să se discute cu fiecare asociație de proprietari, să se discute cu fiecare reprezentant al structurilor asociative, fiecare să știe cărui punct gospodăresc este arondat, să știe care sunt cele patru fracții și să știe unde sunt amplasate noile containere, respectiv graficul de ridicare a gunoiului”, a declarat primarul Emil Boc.

În acest moment, în Cluj-Napoca sunt colectate selectiv sub 20% din deșeurile din oraș. Potrivit reglementărilor europene, România trebuie să ajungă, până la sfârșitul anului 2020, la o rată de 50% de deșeuri reciclabile.

Ioana Pîrlea

Te-ar mai putea interesa