Crescătorii vor primi despăgubiri pentru porcii loviți de pesta africană, la un minim de 100 de kilograme per animal

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că despăgubirile pentru pesta porcină s-ar putea face pentru animalele care aveau minim 100 de kilograme.

Ministrul Economiei, Eugen Teodorovici, dă asigurări că fermierii vor primi despăgubiri pentru pesta porcină.

Despăgubirile acordate fermierilor cu animale afectate de pesta porcină africană se vor face la un minim de 100 de kilograme pe animal, iar ce depășește această greutate se va plăti, de asemenea, dar numai dacă suina avea cel puțin 100 de kilograme în plus.

„În primul rând, oamenii trebuie să fie despăgubiți. În al doilea rând trebuie să fie și sprijiniți atunci când această molimă trece, să-și repopuleze efectivele de suine. Într-adevăr s-a discutat despre o despăgubire la un nivel minim să zicem de greutate pe animal sacrificat, și aici Ministerul Agriculturii a indicat să facem o propunere de act normativ, cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Ministrul Economiei a explicat că tot ce este sub 100 de kilograme ar putea să primească totuși despăgubire la 100 de kilograme. Eugen Teodorovici a mai spus că după ce focarele de pestă porcină africană vor fi ținute sub control, fermierii vor fi sprijiniți pentru repopularea fermelor.

Ministrul Economiei a mai precizat că s-a propus ca la rectificarea bugetară să fie alocate 50 de milioane de lei în plus pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și că această instituție ar mai putea primi alte 40 de milioane de lei, în urma unui acord între instituții.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: