Creșterea demografică urcă prețul locuințelor și chiriilor la Cluj. Ce soluții propun experții

Prețurile locuințelor în Cluj a crescut cu 20% față de 2008, an considerat vârf al creșterii economice dinainte de criza financiară.

Prețurile la locuințe și la chirii cresc constant pentru că tot mai multe persoane sunt atrase de Cluj. Foto: EBS Radio

Pe lângă prețul la locuințe, și chiriile sunt mai scumpe pentru că tot mai multe persoane sunt atrase de Cluj, unde au mai multe posibilități de muncă și studiu.

Prețul unei chirii pentru o garsonieră sau un apartament cu trei camere s-a majorat cu până la 30% față de anul trecut, spune președintele Asociației Chiriașilor din Cluj.

„Clujul are creștere demografică, sunt mulți oameni care vin și se stabilesc aici, fie că sunt studenți care rămân aici, fie că sunt oameni care se relochează pentru că orașul este foarte atractiv. În schimb, fondul locativ crește într-un ritm mult prea mic pentru a ține pasul cu această chestiune, fondul locativ al universității este mult prea mic în comparație cu cât studenți reușesc să atragă acum universitățile, de exemplu”, a declarat Alex Boguș, președintele Asociației Chiriașilor din Cluj

Una din soluțiile propuse de experți este ca administrația locală să investească în locuințe sociale sau ANL-uri. De asemenea, se pot crea programe prin care să se faciliteze cumpărarea sau închirierea unei locuințe la prețuri mai mici.

Alexandra Ogruțan

Citește mai multe știri pe această temă aici.

Ne poți asculta și aici: