Donald Trump a respins propunerea UE de eliminare totală a taxelor la importurile auto

Președintele SUA, Donald Trump, a respins propunerea Uniunii Europene de eliminare totală, pe bază de reciprocitate, a taxelor vamale pentru importurile de autovehicule.

„Nu este suficient de bună”, a declarat Trump. „Obiceiul consumatorilor lor este să cumpere mașinile lor, nu să cumpere mașinile noastre”, a adăugat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru Bloomberg, citat de Mediafax.

Declarația lui Donald Trump a fost făcută la doar câteva ore după ce, în Parlamentul European, Cecilia Malmstrom, comisarul pentru Comerț, a spus că UE ar fi „dispusă să reducă la zero taxele vamale, toate taxele, dacă și SUA fac la fel”.

Donald Trump a adăugat că practicile comerciale ale UE sunt similare cu cele ale Chinei. „UE este aproape la fel de rea precum China, doar că mai mică”, a mai afirmat președintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a cerut Departamentului Comerțului de la Washington să analizeze dacă importurile auto periclitează securitatea națională, invocând același motiv folosit pentru impunerea de tarife la importurile de oţel şi aluminiu. Președintele a indicat că ar putea impune tarife de până la 25% pentru autovehicule fabricate în străinătate.

Cecilia Malmstrom a anunțat că există un grup de lucru UE-SUA, care va stabili cum ar putea fi eliminate taxele vamale pentru produse industriale, dar a semnalat existența unor „divergențe profunde” între cele două părți.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat astăzi că Uniunea Europeană va adopta contramăsuri dacă înțelegerea făcută cu Donald Trump în iulie, privind reducerea tarifelor vamale, nu va împiedica SUA să impună taxe noi la autovehicule, relatează site-ul agenției Reuters.

Jean-Claude Juncker şi Donald Trump au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale în comerţul transatlantic, în luna iulie, adăugând că vor încerca să “rezolve” de asemenea şi problema tarifelor impuse la importurile de oţel şi aluminiu.

Sursa foto: whitehouse.gov

Te-ar mai putea interesa

X
X
X