Elevii clujeni vor avea manuale noi, dar mult prea încărcate

Noul an școlar va aduce pe băncile elevilor din clasele I-IV manuale încărcate cu prea multe informații.

Manualele vor ajunge în școli până în 15 septembrie

Noile manuale ar trebui să ajungă la Inspectoratul Școlar Județean Cluj până în jurul datei de 1 septembrie, pentru ca, în perioada 5-15 septembrie, să fie distribuite școlilor. Despre aceste manuale, chiar ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, spune că sunt prea greoaie pentru elevi: „Vom vedea că sunt foarte frumoase, veţi găsi discipline care sunt în trei versiuni, altele în două sau într-o singură versiune, precum istoria. Nu am avut mai multe versiuni calificate. Din punct de vedere estetic sunt frumoase, din punct de vedere al conţinutului, cred că sunt puţin cam încărcate, dar aşa ştiu să scrie manuale specialiștii noștri din sistem”.

Reprezentanții sindicatului din învățământul preuniversitar sunt de acord cu ministrul. Mai mult, ei spun că au semnalat Ministerului Educației Naționale problemele care există la nivelul manualelor, dar că nu s-a ținut cont de propunerile lor. „Într-adevăr sunt destul de încărcate aceste manuale și ar trebui aerisite. Materia este destul de greoaie și stufoasă, iar cei care se ocupă de realizarea manualelor ar trebui să asculte și opinia altora. La noi este prea multă teorie și prea puțină practică. Noi, în teritoriu, am trimis către Minister propunerile noastre, dar prea puțin au fost luate în seamă”, a declarat Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj crede însă că profesorii și învățătorii sunt bine pregătiți și se pot adapta la orice tip de manual. „Sigur, ar fi fost mai ușor să fie altcumva, dar eu îi cunosc, știu ce învățători avem, și marea majoritate a lor nu vor avea nicio problemă. Dacă manualele sunt încărcate, învățătorul, care, în marea majoritate a cazurilor, are suficientă experiență, va gestiona lucrurile în așa fel încât ele să poată fi folosite. Altă variantă nu văd și mi se pare viabilă, realistă și posibil de pus în practică fără probleme”, a spus Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj.

Noile manuale școlare vor fi realizate și editate de Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA, aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: