Expoziția lui Lehel Makara prezintă 100 de ani în portrete fotografice

Fotograful Lehel Makara vernisează sâmbătă seara o expoziție cu portrete din ultima sută de ani – Man&Woman 1900-2000.

Fotograful Lehel Makara a vorbit la EBS Radio despre proiectul Man&Woman 1900-2000. Foto: Tiberiu Crișan

Imaginile artistului încearcă să reproducă cât mai fidel tehnica fotografică, lumina și moda vremurilor, într-o serie de imagini specifice fiecărui deceniu, din 1900 până la sfârșitul mileniului trecut.

Pentru aceste fotografii, Lehel Makara a căutat să găsească chipuri potrivite epocii pe care a dorit s-o reprezinte, dar și tunsori și ținute reprezentative.

Nu în ultimul rând, portretistul a imortalizat chipurile expoziției așa cum ar fi fost ele realizate dacă ar fi fost făcute la vremea lor – cu aparate vechi, pe film, folosind tehnicile de iluminare din acele timpuri.

Într-un interviu la EBS Radio, Lehel mărturisește că cel mai dificil portret al seriei a fost cel al bărbatului din anii ‘80, din pricina tunsorii la modă de atunci. Nu vă așteptați, însă, la un șir de portrete al căror scop e kitsch-ul vremurilor. Fotograful și-a îmbrăcat modelele elegant.

Început inițial ca o joacă, aceast proiect, care s-a întins pe parcursul a doi ani, se materializează, iată, într-o expoziție deschisă clujenilor timp de o lună, la Urania Palace, pe strada Horea nr. 4.

Ascultați aici interviul acordat de Lehel Makara la EBS Radio:

Tiberiu Crișan