Farfuriile comestibile, nepoluante, câștigă teren la Cluj

Un nou trend în restaurantele din Cluj. Farfuriile comestibile devin din ce în ce mai populare, mai ales că le pot înlocui cu succes pe cele din plastic.

Clujenii care au încercat farfuriile comestibile s-au arătat încântați de idee. Foto: Ioaan Pîrlea

Unele unități gastronomice din Cluj-Napoca au început să folosească astfel de produse realizate, de exemplu, din tărâțe.

Această tendință este una de impact la nivel internațional, iar Cluj-Napoca este unul dintre primele orașe din țara noastră care s-a îndreaptat în această direcție.

„Am văzut farfuriile în vizitele noastre în Polonia, unde am avut ocazia să mâncăm din ele absolut întâmplător. Ne-am îndrăgostit de ele și așa ne-a venit ideea să le aducem și în România. Este un produs genial, care este foarte bine primit în tot restul lumii. Sunt făcute din tărâțe 100%, compresate cu puțin abur. Senzația pe care o ai când mănânci dintr-o farfurie de tărâțe este ca atunci când mănânci ceva dintr-o pâine”, a spus Maria Lichtenberg, o tânără antreprenoare care a decis să importe astfel de farfurii.

Farfuriile sunt folosite mai ales în servirea mâncării tip street food, de către proprietarii furgonetelor. Sunt utilizate, însă, și în restaurantele și pub-urile de la noi. Iar reacția clienților este una pozitivă.

„Feedback-ul a fost bun. Primează faptul că ea este biodegradabilă, asta ne-a interesat și pe noi. Faptul că e comestibilă este un plus. Chiar des se întâmplă ca oamenii să guste. Se pretează pentru aproape orice fel de mâncare”, a spus și Nicu Crăciun, bucătar la un restaurant, care vinde mâncare și din food truck.

Clienții care au încercat aceste farfurii susțin că gustul este unul aparte și că le-a plăcut.

„Are un gust de semințe, dar e bun. Foarte interesant mi se pare”, a spus o tânără care a mușcat dintr-o farfurie.

Și alți clienți s-au arătat încântați, mai ales că există sortimente de pâine cu tărâțe, iar aceste farfurii sunt și „prietenoase cu mediul”.

Dacă nu sunt consumate de către clienți, aceste produse se pot composta în doar 30 de zile. Prețul unei farfurii de acest fel este dublu față de cel al unei farfurii din plastic.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: