Férfi a nőben, avagy hogyan találjunk önmagunkra?

Füstös Magdolna Férfi a nőben című kötetét mutatták be a K+ Közösségi Tér székhelyén, Kolozsváron és nemcsak, hisz Csíkszeredára, Kézdivásárhelyre, Szebenbe és Medgyesre is eljutott a könyv.

Élethelyzetekről, döntéshozatalról, keresztút előtt állás feldolgozásáról szól, illetve arról, hogy hogyan találjuk meg az önmagunk felé vezető utat.

Női vívódások, útirányok, felelősség, belső erő, értékrendek átadása, egyensúly megtalálása – ez csak egy pár fejezet a könyvből. Úgy fiatalok, pályakeresők, mint pályaúton járók, családalapítás előtt, közben vagy akár után járók találkozhatnak olyan ínyenc fejezetekkel is, mint például „Otthon vagy karrier?” – fontos, döntő szerepek egy életben. Hogyha rákérdeznénk, hogy tulajdonképpen mit is tartalmaz: tanácsokat, intéseket, tanításokat – csak annyit tudnék mondani, hogy ezt minden kedves olvasó saját maga döntheti el, miután kezébe veszi – hisz mindenkihez önmaga függvényében szól. A szerző művét Bodó Márta szerkesztő, irodalom- és színházkritikus méltatta.

A következő hanganyagokban a szerzővel való beszélgetéseket lehet fellelni.

Férfiaknak vagy inkább nőknek szól?

„Egyfajta férfiterápia is a nő által.”

Milyen jellegű társadalmi előítéletekről, megbélyegzésekről tesz említést a könyv, illetve beszélhetünk-e még tipikus női, illetve férfiszerepekről?

„A nők kiszakadtak a megszokott szerepkörükből, így átalakultak bizonyos szokások, normák – már nem ugyanaz az egyensúly, átalakultak a minták.”

Akkor, amikor a gyerek „híd” a szülők között:

„Belső útnak kell odavezetnie, hogy a másik embert megtalálván olyan kiegészítés jöjjön létre, amely működjön.”

Létezik-e már, vagy létezik-e még a szikra?

„Nagyon külsőségesen élünk – a külső alapján döntünk, a külső alapján ítélünk. Mi keressük a szikrát – viszont döntenünk kell ahhoz, hogy felismerjük, melyik típusú szikrára van szükségünk, hisz a tűz felemészt, a fény életet ad.”

Mire vágynak a nők és a férfiak? Hogyan történik a személyes felismerés?

„Nagyon sok szerepet veszünk fel, nagyon sok álarcunk van – ezt mind össze kéne ötvözni, hogy végülis én magam legyek – de ehhez őszintének kell lennem.”

Hogyan nézzünk tükörbe a belső felismerés érdekében?

„Sok esetben éreztem, hogy zsákutcába kerültem, amíg rájöttem, hogy ez a folyamat része, egy olyan típusú tapasztalás, aminek a következménye lett valami, ami épp a mozaik része, hogy kikristályosodjon a végén, mi miért is kellett történjen ahhoz, hogy ez most így legyen, ahogy van.”

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: