Filme independente, documentare și filme de arhivă vor fi proiectate la Arta. Cinematograful se va deschide în 2019

La 105 ani de când a fost deschis și la șase ani de când a încetat, cu mici excepții, proiecțiile de filme, cinematograful Arta reintră încet, dar sigur, în viața clujenilor.

Arta este unul dintre cele mai vechi cinematografe din Cluj-Napoca și s-a deschis la 13 octombrie 1913 sub numele de cinema Select. A funcționat sub diferite alte nume după ce, în 1948, a fost naționalizat de regimul comunism, iar în 2012 și-a înschis sala de proiecții și porțile, cu excepția zilelor în care la Cluj se desfășoară Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Asociația „Arta în dialog” nu vrea, însă, să îl lase să moară, fiind un veritabil simbol al Clujului.

Monica Sebestyen, project manager Cinema Arta, a venit din București pentru acest proiect. Acum câțiva ani. Ea a vorbit la emisiunea Tête-à-tête, moderată de Anca Brășfălean la EBS Radio, despre ceea ce va fi „noul” cinema Arta.

„Spațiul este important pentru Cluj și are un potențial foarte mare ca spațiu cultural. Am vrut să-l păstrăm așa. Având și denumirea <<Arta>> are un nume predestinat pentru a fi cinematograf de artă, și nu doar atât”, a declarat la EBS Radio Monica Sebestyen.

Aceasta spune că sunt foarte puține cinematografe de artă în România și cinematografe, în general, care să nu se găsească în mall-uri. „Apoi conținutul alternativ pe care perioada aceasta digitală l-a deschis oferă foarte multe posibilități de programe. În principal, la Arta vor fi proiectate filme independente, filme documentare, filme de cinematecă, care să vină în completarea programelor cinematografelor din Cluj”, a precizat ea.

Și asta nu este tot. Proiecțiile de film vor fi cât mai speciale, chiar dacă, având în vedere genul de filme care vor putea fi văzute aici, cinema-ul nu va avea aparatură 3D.

„Încercăm ca proiecțiile să fie pe serii curatoriate, care să fie însoțite de discuții sau evenimente care să combine diferite forme de artă, cum e muzica, cu proiecții audio/video, să fie un loc al acestor intersecții dintre diferite zone artistice și un loc de întâlnire pentru public”, a mai spus Monica Sebestyen.

De o lună, locul a început să „respire”, pentru că până acum interiorul a fost în șantier. Acum,în cinema au loc diferite evenimente. Monica Sebestyen nu a vrut să avanseze o dată la care iubitorii de filme de artă și documentare vor putea să le vadă în sala cinematorafului, dar speră că lucrările vor fi gata anul viitor.

„Deschiderea este un proces pe care l-am început deja. În perioada aceasta organizăm diferite evenimente în foaierul cinematografului”, a mai spus Monica Sebestyen.

Emisiunea Tête-à-tête este difuzată în fiecare zi, de luni până vineri, între orele  15:00 – 18:00 la EBS Radio.

Sursa foto: Facebook/Cinema Arta