Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Aparatură vitală pentru salvarea copiilor născuți prematur, donată secțiilor de neonatologie de la Spitalul de Urgență din Cluj

Secțiile de neonatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj au fost dotate cu aparatură în valoare de 66.000 de euro, printr-un demers al organizației Salvați Copiii.

Astfel, în unitățile medicale au ajuns două ventilatoare neonatale, un pulsoximetru, o masa radiantă și două monitoare de funcții vitale pentru copii.

Echipamentele au putut fi achiziționate prin donațiile primite de ONG-ul care s-a ocupat de dotarea spitalului.

„Este foarte important să se înnoiască tehnica existentă, echipamentele existente. Noi, Salvații Copiii, pe parcursul a opt ani am donat 650 de echipamente în 96 de maternități. Valoarea lor a fost de 5 milioane de euro. Și banii aceștia vin prin diferite forme de la toți românii. E a parta oară când venim la Cluj, pentru că aici se nasc foarte mulți copiii, aproape 5.000 pe an, dintre care 500 prematuri. Apoi mai sunt încă în jur de 100 preluați pentru îngrijire din celelalte județe”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Asociației Salvați Copiii România.

Cel mai mic bebeluș născut prematur care a fost salvat la Cluj a avut 24 de săptămâni la naștere și o greutate de doar 470 de grame. Fiecare caz este dificil, astfel că aparatura modernă este indispensabilă.

„Aparatele pe care practic le-am cerut și le-am considerat importante au fost masa de reanimare, pentru că este foarte importantă monitorizarea și reanimarea copiilor, monitorizarea realizată cu ajutorul celor două monitoare și, în plus, un ventilator non-invaziv, adică nu presupune intubarea copilului, care este necesar pentru a preveni multe din complicațiile prematurilor”, a explicat pentru EBS Radio prof. dr. Gabriela Zaharie, șef al Secției Neonatoloie I.

În România, rata mortalității infantile este de 6,5 la mie, iar o tremie dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și a secțiilor de nou născuți cu aparatură performantă, dar și prin programe de suport pentru mame și copii.

Cei interesați să susțină proiectele Salvați Copiii o pot face prin intermediul unui SMS cu o valoare de 2 euro cu textul SPITAL la numărul 8844, dar și prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit.

Ioana Pîrlea

X
X
X