FOTO: Clădirea CJ Cluj se extinde cu 4.000 de metri pătrați. Instituția va fi independentă din punct de vedere energetic

Imobilul care găzduiește Consiliul Județean Cluj se va extinde și transforma într-o clădire „verde” pe modelul propus de un birou de arhitectură din București.

Conceptul recomandat de biroul care a câștigat concursul de soluții are ca scop apropierea comunității de instituție.

„Va fi o construcție care să funcționeze bine, legat, să se facă legăturile bune în interior, funcționale, să atingă un nivel de sustenabilitate dorit. Și apoi ne-am dorit să nu lezăm foarte mult locul și, foarte important, ne-am dorit să facem orașul să intre în interior. Această construcție, dacă se va implementa, va fi o schimbare de paradigmă în ceea ce privește legăturile administrației cu orașul și cu publicul, e transparentă, deschisă și comunicantă”, a explicat arhitectul Iulia Stanciu.

22 de birouri de arhitectură s-au înscris în concursul inițiat de autoritățile județene. Proiectul care a impresionat juriul este inedit.

„A avut o abordare inedită față de toate. Acest proiect a integrat clădirea existentă, a venit peste ea, ceea ce a oferit premisele pentru o bună funcționalitate. Ca și concept de clădire verde este diminuarea consumului de energie, tot ce înseamnă climatizare, însorire, iluminat, mergem și pe recupararea apei de ploaie, prin asigurarea unei mobilități reduse prin stații pentru autoturisme electrice”, a declarat Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului.

După extindere și modernizare, sediul forului județean va deveni prima clădire „verde” administrativă din România. Iar costurile de întreținere vor fi semnificativ reduse.

„În momentul de față, suprafața desfășurată este de 3.000 de metri pătrați. Soluția propusă în cazul acesta va aduce un plus de 4.000 de metri pătrați, în total 7.000 de metri pătrați. Vor fi spații generoase, sală de ședință, sală multifuncțională. Va fi o clădire independentă din punct de vedere energetic, care va avea cheltuieli spre zero din acest punct de vedere”, a arătat Marius Mânzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Valoarea lucrărilor se va ridica la aproximativ 5 milioane de euro, estimează autoritățile, iar șantierul ar putea începe anul viitor.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: