Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO | Clujenii au sete de cultură! Proiectul „Hai în sat la Operă”, o premieră la nivel național, a avut succes în medul rural

Peste 1.300 de oameni din zece comune clujene au participat la spectacolele din cadrul proiectului „Hai în sat la Operă”.

Programul reprezintă o premieră la nivel național și a implicat artiști de la Opera Română și de la Opera Maghiară din Cluj. Muzicienii au cântat în fața sătenilor adunați la căminele culturale atât arii celebre, cât și muzică ușoară sau chiar romanțe. În viitor proiectul va continua în parteneriat cu primarii din comune.

„Oamenii din sate au sete de cultură. Surpriza a fost că s-a simțit diferența de la o comunitate la alta, s-a simțit foarte mult unde au fost locurile unde oamenii din sate s-au implicat, unde primarii au pus osul la treabă, unde preoții au fost dispuși să ajute. Am avut Sâncraiu, Aghireșu, ieri am fost în Baciu. Au fost localități unde numărul de participanți a depășit 150, ceea ce pentru un sat este foarte mult”, a declarat pentru EBS Radio Mădălina Boțu, coordonatoarea inițiativei.

Soprana Iulia Merca a fost unul din coordonatorii muzicali ai proiectului. Artista a mărturisit că a fost inspirată și de exemplul tatălui ei, cunoscutul artist Iuliu Merca.

„Motivația pe care am avut-o în proiect a fost că tatăl meu cu formația lui au cântat în toate satele, cel puțin din Ardeal, din Transilvania. Tatăl meu avea acest dar extraordinar de a-i face pe oameni să cânte. Tot omul cântă, iar tata era as la treaba asta. Fac ceea ce îmi place mie și anume operă, dar mai mult decât operă, că am cântat și operetă și musical și <Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara> și <Zaraza>, ne-am lărgit masiv repertoriul pentru proiectul <Hai în sat>.

„Hai în sat la Operă” a fost derulat de o organizația non-guvernamentală și a implicat voluntari atât de la sat, cât și de la oraș.

Ovidiu Cornea

Materialul prezentat la EBS Radio

X
X
X