Clădirea monument istoric în care a avut loc procesul memorandiștilor și care acum găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei, este reabilitată cu fonduri de la Consiliul Județean Cluj, în valoare de aproape 720.000 de lei.
Lucrările de reabilitare și restaurare a fațadei nord a sediului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, cea dinspre strada Memorandumului, au fost finalizate, operațiunile rămase de executat vizând învelitoarea clădirii și podul, precum și o serie de lucrări interioare conexe.
În Palatul Reduta a avut loc, în anul 1894, procesul memorandiștilor. Clădirea a intrat într-un amplu proces de consolidare și reabilitare la finalul anului trecut.
,,Aniversarea Centenarului Marii Unirii, la 1 Decembrie, va găsi această clădire simbol a Clujului cu o înfățișare complet schimbată în bine, demnă de valoarea ei istorică și arhitecturală”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Clădirea monument istortic a intrat în reaparații capitale după ce un raport întocmit în anul 2016 de către un specialist extern, a arătat că starea fizică a fațadelor clădirii muzeului impune intervenții majore de renovare.
„Clădirea este foarte importantă pentru istoria Clujului și pentru istoria Transilvaniei. Pe lângă faptul că ea găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei, semnificația clădirii din punct de vedere istoric și cultural este una foarte mare. Aici s-au desfășurat evenimente istorice, politice și culturale deosebit de importante, dintre care putem aminti ședintele Dietei Transilvaniei, conferința Astrei din 1867 și procesul memorandiștilor. Lucrările la Palatul Reduta de pe strada Memorandumului, la fațada dinspre stardă, sunt în curs de finalizare și sperăm că în 1 Decembrie să fie restituită publicului larg și clujenilor în întreaga sa frumusețe”, a declarat pentru EBS Radio Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
În perioada imediat următoare, lucrările vor continua la învelitoarea clădirii și la pod, precum și la partea interioară a clădirii.