FOTO | A început școala! Ce așteptări au elevii, părinții și profesorii clujeni în noul an

Cei peste 97.000 de elevi și preșcolari clujeni s-au întors astăzi la școală și grădiniță. Ei încep cursurile în cele peste 200 de unități de învățământ din județ.

 

La Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, festivitatea a început la ora 9.00. Curtea școlii s-a umplut de elevi, părinți și cadre didactice. Pentru tinerii care s-au întors astăzi în bănci cea mai mare dorință este ca acest an școlar să nu fie greu. „Eu mă aștept să fie frumos și să învățăm cât mai multe”, spune o fată de clasa a II-a, în timp ce un elev care a început clasa a III-a recunoaște că i-au lipsit colegii și învățătoarea: „Mi-a fost foarte dor. Sper să nu fie greu, să fie ușor ca în alți ani”.

Și părinții au așteptări legate, în special, de activitățile extrașcolare. „Vreau și activități sportive, să putem să mergem la dansuri, eu știu… pentru băieți handbal, pentru că anul trecut nu s-a putut”, spune părintele unei eleve.

Singura problemă în ceea ce privește manualele școlare se înregistrează în județul Cluj la clasele a VI-a. Ei nu vor primi cărțile de Biologie și Geografie, deocamdată. Acestea nu sunt singurele provocări ale cadrelor didactice, spune directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, Alexandru Dudău: „În primul rând comunicarea. Ăsta tinde să fie un aspect negativ al lumii de astăzi, în care, în mod paradoxal, deși avem toate mijloacele de comunicare, în realitate comunicăm foarte puțin. Și practic, cred că o bună comunicare poate asigura rezolvarea problemelor și atunci am această așteptare de la toți actorii implicați în viața școlii, să fie deschiși pentru a comunica”.

Anul școlar care a început astăzi însumează 34 de săptămâni.

Peste 500 de polițiști au fost mobilizați în prima zi de școală în județul Cluj în zona unităților de învățământ, dar și în trafic. La datorie au fost și polițiștii locali, dar și jandarmii.

Text și foto: Cristina Năstasă

Ne poți asculta și aici: