FOTO | În două parcări publice din centrul Clujului, plata se va putea face cu cardul. Care este procedura

Clujenii care își lasă mașinile în parcările cu barieră din Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu vor scăpa de cozile la tonomatele de taxare.

În parcarea din Piața Mihai Viteazu va fi introdusă plata cu cardul.

La ambele parcări va fi introdus un sistem rapid de taxare, prin care plata se va face direct din contul bancar. De asemenea, vor fi montate parcometre suplimentare, pentru ca fluxul să fie cât mai puțin întrerupt.

Astfel, de la sfârșitul lunii iulie, în ambele parcări vor exista trei modalități de plată, cea de-a treia fiind una inedită.

„Este o premieră pentru Cluj-Napoca și pentru România, cred. Într-o parcare publică vor fi camere care vor citi numărul mașinii. Apoi, va exista o aplicație pentru telefonul mobil, pe care cei care folosesc parcarea vor putea să o descarce, care va putea „lega” un card de numărul de la mașină și, practic, în momentul în care aceasta intră în parcare, camera citește, iar când se apropie de ieșire camera îl citește din nou și îi va putea lua banii fără a mai fi necesară deplasarea la automat, la prcometru, ca să se facă plata”, a declarat pentru EBS Radio viceprimarul Dan Tarcea.

Măsurile se iau în contextul în care, în anumite intervale din zi, se formează cozi la intrarea în parcare.

„Poți să stai și 10 minute, lejr, dacă se mai și blochează, vin relativ repede, dar mai presupune 5 minute, intri în altă zonă de tarifare. Dacă era o chestie smart, plăteam de pe telefon, sau direct din mașină, asta nu e o chestie smart că vii cu un tichet de hârtie în mână și să îl bagi într-o fantă, 10 minute, ca să proceseze 3 lei”, spune un bărbat care aștepta la o coadă de la parcarea din Mihai Viteazu.

Cozile pentru plata parcării vor dispărea, după ce va fi introdus noul sistem.

„E prima dată când vin în decurs de 3 luni aici și chiar am văzut că e multă lume”, a spus și un tânăr.

În zona centrală a Clujului funcționează trei parcări supraterane cu barieră: în Piața Unirii, Piața Mihai Viteazu și Piața Cipariu.

Primele două sunt incluse în prima zonă de taxare, unde o oră de staționare costă 7 lei. După două ore de parcare, tariful se dublează.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: