FOTO | Inspectoratul Școlar se mută în casă nouă. Lucrările la noul sediu au fost finalizate după 7 ani și au costat 10 milioane de lei

Inspectoratul Școlar clujean își mută sediul. Lucrările la clădirea de pe strada Argeș sunt pe ultima sută de metri, iar până la jumătatea lunii viitoare instituția se va muta în noul imobil.

Mobilierul a fost deja amplasat în birourile în care vor lucra câte 3 sau 4 inspectori. Muncitorii fac ultimele racorduri de utilități, iar în jurul datei de 15 ianuarie urmează să aibă loc inaugurarea oficială. La eveniment urmează să fie prezent și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Inspectoratul Școlar Cluj funcționa până acum cu chirie în Casa Învățătorului din centrul orașului, care a fost revendicată în instanță și retrocedată Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean.

Noul sediu al Inspectoratului are trei niveluri, cu birouri spațioase și două săli de ședințe. „Suntem în sfârșit în ultima fază, undeva până în 15 ianuarie am vrea să se mute Inspectoratul din clădirea actuală. În județ sunt 10.000 de angajați (cadrele didactice din unitățile de învățământ de stat, n.red.), 100.000 de elevi și stăteam într-un spațiu în chirie, un spațiu central, e adevărat, dar nu erau locuri de parcare. Plus erau cheltuielile de chirie care nu erau deloc mici, iar în spațiul respectiv nu se putea face nicio modernizare pentru că nu eram noi proprietarii spațiului, deci evident este o clădire necesară care ar fi trebuit făcută de mult”, a declarat pentru EBS Radio Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Cluj.

Lucrările la noul sediu al inspectoratului școlar cluj au început în 2011, investiția fiind în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Proiectul include, în viitor, și realizarea unei piscine care va fi administrată de clubul sportiv Voința. Investiția în cel de-al doilea obiectiv este de aproximativ 17 milioane de lei.

Ridicarea celor două obiective, pe un teren de aproape 5.000 de metri pătrați, a atras acțiuni în instanță din partea reprezentanților Bisericii Reformate din Ardeal și ai Parohiei Bisericii Reformate. O organizație care luptă pentru protejarea patrimoniului a trimis inclusiv Ministerului Educației și autorităților clujene o petiție cu peste 2.400 de semnături împotriva construirii bazei de natație, căreia îi fusese „atașat” și proiectului noului sediu al Inspedtoratului.

Autoritățile statului au avut câștig de cauză, iar lucrările de ridicare a noului sediu al inspectoratului au continuat.

Lucia Cojocaru, președinta SLIPC, a declarat pentru EBS Radio că spațiile care vor fi eliberate de Inspectoratul Școlar Cluj vor fi date în chirie.

„Le vom închiria pentru că nu avem cum să întreținem așa spațiu mare. În prima fază se va renova, iar acțiunea va fi de durată. Trebuie înlocuite cablurile electrice, pe lângă zugrăvit și înlocuit lemnărie”, a spus Lucia Cojocaru.

Ovidu Cornea

Te-ar mai putea interesa