FOTO & VIDEO | Paradă impresionantă în Piața Avram Iancu din centrul Clujului, la o sută de ani de la Marea Unire

Peste 10.000 de clujeni au asistat la parada militară, prezentată în Piața Avram Iancu de militari, jandarmi, polițiști, dar și de elevi ai școlilor de poliție și de subofițeri.

La parada care a avut loc în Piața Avram Iancu au participat militari și angajați ai Diviziei 4 Infanterie Gemina, ai Baza 71 Aeriene de la Câmpia Turzii, ai inspectoratelor de Poliție, de Jandarmerie, de Situații de Urgență, ai Grupării Mobile de jandarmi, ai SRI, ai Poliției Locale, ai Crucii Roșii și ai Școlii de Agenți de Poliție din Cluj și ai Școlii Militare de Subofițeri din Fălticeni. Au participat 430 de militari cu 71 de mijloace tehnice.

Piața a fost survolată de trei elicoptere IAR 330 și de trei avioane MIG 21 Lancer, ale Bazei Aeriene 71 de la Câmpia Turzii.

Oficialitățile prezente au trecut în revistă momente din istoria românilor. „Unitatea noastră națională a presupus jertfe și dăruire. La jubileul de 100 de ani de la realizarea ei, chiar dacă țara acum nu e atât de mare ca în 1918 sufletele noastre tresaltă de bucurie”, a spus IPS Andrei, mitropolitul Clujului, în fața miilor de clujeni prezenți în Piața Avram Iancu.

Primarul Emil Boc a vorbit despre realizările din ultimul secol, dar și despre viitorul României. „România este astăzi în Uniunea Europeană, în NATO și are parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, adică are cele mai înașlte garanții de securitate pe care le-a avut în întreaga ei istorie și cu drumul deschis spre prosperitate și pentru o viață mai bună”, a spus primarul Emil Boc.

Parada nu a fost lipsită de incidente. Bannere cu mesaje de protest faţă de Jandarmerie şi PSD au fost afişate în timpul ceremoniilor din Piaţa Avram Iancu. De asemenea, în timpul defilării unor subunităţi de jandarmi, mai multe persoane aflate pe traseu s-au întors cu spatele, în semn de protest în urma evenimentelor din 10 august din Capitală.

Citește și: FOTO & VIDEO | Premieră: artificii de zi în centrul Clujului, la 100 de ani de la Marea Unire

Ne poți asculta și aici: