FOTO | Pe jos spre Șumuleu Ciuc! Trei clujeni au plecat în pelerinaj pentru întîlnirea cu Papa Francisc, dar și pentru a ajuta o fetiță bolnavă

Un grup de clujeni a plecat astăzi, pe jos, spre Șumuleu Ciuc pentru a participa la întâlnirea din 1 iunie cu Sanctitatea Sa, Papa Francisc.

Clujenii nu au pornit la drum doar pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif, ci și din dorința de a-i ajuta pe cei în nevoie.

Cei trei pelerini vor parcurge aproape 300 de kilometri și vor înnopta în parohiile de pe traseu. Pentru Bogya Zoltan, unul dintrei ei, întreaga acțiune este o provocare.

„Eu sunt alergător montan și alpinist și trăiesc mult în natură. Pentru mine pelerinajul este o formă de turism spiritual. Drumul Mariei, Via Maria, pe care mergem, este un drum care pornește din Austria și merge până în Șumuleu Ciuc. Facem o tură de anduranță, dar fiind pe un drum de pelerinaj va fi mai mult, o să spunem câte o rugăciune la fiecare biserică, o să ne întâlnim cu oameni, cu preoți, o să ne ocupăm mai mult de interiorul nostru”, spune Bogya Zoltan.

Pelerinajul are și o latură caritabilă. Pe întregul traseu, cei trei clujeni vor strânge bani pe care îi vor dona unei adolescente în vârstă de 14 ani care suferă de o boală a sistemului osos.

„E un efort mare, e o chestie unică, să vedem cum e să mergi în pelerinaj, cum e să mergi pe jos 35 sau 40 de kilometri pe zi. Am zis să ajutăm și o fetiță, familia ei este foarte simplă. Noi 10.000 de euro vrem să adunăm”, a spus și Varga Mihaly Marton.

Înainte de plecarea în pelerinaj, cei trei au primit binecuvântarea preotului Stelian Vereș.

„Sunt trei persoane cu inima deschisă care nu fac acest lucru doar pentru ei, ci au un țel nobil, ajută o fetiță bolnavă, și asta cred că ajută și mai mult drumul lor. Și mai apoi, după oboseala pe care o depun în acest pelerinaj fizic și sufletesc se întâlnesc cu Sfântul Părinte la Șumuleu Ciuc și asta ar fi încoronarea gestului de iubire pe care îl fac”, a spus și preotului Stelian Vereș.

Vizita istorică a Papei Francisc în România se desfășoară în perioada 31 mai – 2 iunie. Suveranul Pontif va veni la București, Șumuleu Ciuc, Iași și la Blaj.

Ioana Pîrlea