FOTO | Persoană salvată din peșteră, de la 130 de metri adâncime, în cadrul unui exercițiu în Munții Bihor-Vlădeasa

50 de speologi, salvamontiști și voluntari din România, Slovacia, Serbia, Ungaria și Polonia au participat la un exercițiu de salvare pe Platoul Vărășoaia din Munții Bihor-Vlădeasa.

Nu mai puțin de 50 de speologi, salvamontiști și voluntari din județele Cluj, Bihor, Arad și Hunedoara, dar și din Slovacia, Serbia, Ungaria și Polonia, au evacuat, în cadrul exercițiului, o persoană accidentată din Peștera V5, din fața Muncelului, cea mai adâncă din România.

Practic, a fost simulată producerea unui accident în zona Ponorul Mare din Platoul Vărășoaia, Munții Bihor-Vlădeasa.

Echipele de salvatori au lărgit strâmtorile și au echipat puțurile și săritorile ca să salveze și să evacueze în siguranță victima, de la 130 de metri adâncime.

Potrivit specilaiștilor clujeni, în urma acestui exercițiu s-a reușit reducerea cu aproape 3 zile a timpului de intervenție în eventualitatea producerii unui accident în această peșteră, în cazul unui accident real.

Avenul V5, numit și Peștera din Fața Muncelului, este cel mai promițător sistem carstic din punct de vedere al potențialului explorativ, fiind un sistem cu două intrări foarte dificile din cauza numeroaselor strâmtori, unele extrem de restrictive.

Descoperit în anul 1986 de către Paul Damm, avenul are cea mai mare denivelare din România, de 653 de metri, o dezvoltare ce depășește 20 de kilometri, două râuri subterane, dintre care pe unul dintre ele s-a format o cascadă de 70 de metri și un fosil format din săli de foarte mari dimensiuni, astfel că riscul de accidentare în subteran este ridicat.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj