Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

FOTO: Tehnologiile viitorului, în mâinile studenților. 22 de echipe de tineri au prezentat la Cluj sisteme pentru conducerea autonomă

Zeci de studenți au avut șansa ca timp de jumătate de an să lucreze cu tehnologii ale viitorului. Totul în cadrul unui proiect de colaborare între mediul de afaceri și cel universitar.

Tinerii au implementat sisteme de navigație pentru prototipuri de mașini, inspirându-se din diferite scenarii ale vieții reale și utilizând platforme oferite de o companie din Cluj.

Cosmin, unul dintre participanți, a încercat, alături de echipa sa, să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pentru mașini, la scara 1 la 10.

„Am făcut totul de unii singuri, a trebuit să răscolim internetul pentru a găsi răspunsuri. Practic, a trebuit să luăm multe coduri, să le încercăm pe toate și să găsim cea mai bună abordare pentru mașinuță. A trebuit ca mașinuța să intre în intersecții, să se oprească la semnele de circulație, să ia curbe, să poată să parcheze. Competiția a însemnat un proiect care ne poate rezerva un loc la un interviu la o companie bună”, spune Cosmin.

Echipele au lucrat pentru ca produsul lor să efectueze sarcini de navigare autonomă într-un timp cât mai scurt și cu o precizie cât mai mare.

Proiectul a fost o adevărată provocare explică un alt participant, Tudor.

„Am reușit să punem în practică ce am învățat la facultate. Am învățat cum să utilizăm senzori pe un microcontroler, am reușit să folosim o cameră și să o integrăm cu un Raspberry Pi pentru a detecta semne și a face parcări. Nu a fost ușor deloc, dar a fost o experiență care ne-a învățat multe”, a declarat Tudor.

Astfel de proiecte sunt avantajoase atât pentru studenții care învață practic noile tehnologii, cât și pentru companiile care sunt în căutare de talente,

„Vrem să le oferim studenților șansa de a ne arăta ce au învățat. Ei trebuie să vadă și cazuri concrete, să învețe cum să aplice cunoștințele pe care le au într-o viitoare carieră, oriunde s-ar duce. Știu că este o situație câștigătoare pentru ambele părți. Noi vedem ce învață și selectăm proiectele pe baza capabilităților și, de cealaltă parte, universitățile ne întreabă dacă se îndreaptă în direcția potrivită”, a declarat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch, care a inițiat proiectul.

Această companie care deține și fabrica de producție din Jucu susține și programe de studiu de profil din cadrul universităților clujene, dar și oportunități de internship sau burse pentru tinerii pasionați de tehnologie.

22 de echipe formate din studenți din România și Republica Moldova au participat la competiția dedicată tehnologiilor pentru conducerea autonomă.

Ioana Pîrlea

X
X
X