FOTO & VIDEO | „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, deschide stagiunea Operei din Cluj

Capodopera lui Giacomo Puccini, „Madama Butterfly”, va fi pusă în scenă la Opera Română din Cluj-Napoca, în cadrul unei coproducții-eveniment.

Opera este cea dintâi premieră a Stagiunii 2018-2019 a teatrului liric clujean și este o coproducția-eveniment realizată alături de Fondazione „Pergolesi Spontini”, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Italiei în România.

Punerea în scenă a operei poartă semnătura unei echipe de creație italiene, coordonată de regizorul artistic Matteo Mazzoni și se bucură de o distribuție impozantă de soliști clujeni și invitați speciali, aflată sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi.

„Madama Butterfly” este un titlu de referință al repertoriului operistic universal care a fascinat prin controversă chiar de la prima sa reprezentație, fiind contestată dur la premiera absolută prezentată la Scala di Milano, pe data de 17 februarie 1904, sub titlul inițial „Cio-Cio-San”, fapt care a adus o mare suferință compozitorului, în pofida minuțiosului său parcurs creativ, arată reprezentanții Operei din Cluj.

Tragedia lirică plasează acțiunea la intersecția a două culturi contrastante: cea americană și cea japoneză.

https://www.youtube.com/watch?v=4T9iSk7q3Y0&feature=youtu.be

„În calitate de realizatori ai producției Madama Butterfly de Giacomo Puccini, ne aflăm în fața unei drame eminamente psihologice, chiar psihanalitice. Tocmai acest fapt a determinat ostilitatea primilor receptori ai acesteia la începutul secolului XX. Mai mult decât atât, Butterfly reprezintă apoteoza <<eternului feminin>>, atât de răspândit în cultura finalului de secol XIX, redat cu ajutorul <<metodelor>> moderne ale analizei. În mod ciudat, această <<poveste>> de esență freudiană a trebuit să fie scrisă de un italian și nu – așa cum ne-am fi așteptat – de către un muzician de origine central-europeană precum Richard Strauss, spre exemplu. În acea vreme a Germaniei lui Wilhelm al II-lea, burghezia mergea la operă cu așteptarea de a întâlni transpunerea unei lumi platonice, dominată de zei și nu cea a oamenilor vii, ai realității imediate”, a declarat dirijorul David Crescenzi.

Distribuția îi reunește pe scenă pe apreciații soliști: Carmen Gurban (Cio-Cio-San), Iulia Merca (Suzuki), Cezara Diță (Kate Pinkerton – debut), Marius Vlad Budoiu (B.F. Pinkerton), Geani Brad (Sharpless), alături de Florin Pop, George Godja, Corneliu Huțanu, Molnár Zoltán, Gelu Moldovan, Cezar Ciobanu (invitat), acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Producția se bucură de participarea excepțională a unei echipe de creație din Italia, coordonată de regizorul artistic Matteo Mazzoni.
Premiera va avea loc duminică, 30 septembrrie, de la ora 18.30 și va fi urmată de o a doua reprezentație miercuri, 3 octombrie, de la aceeași oră.

 

X
X
X