FOTO & VIDEO | Sute de clujeni au valsat pe scena Operei. Academicianul Ionel Haiduc a primit marele premiu la Balul Operei

Sute de clujeni au valsat, alături de artiști, pe scena Operei Române din Cluj, la ediția 2019 a Balului Operei.

Organizatorii a pus în scenă un spectacol de operă și balet cu arii și fragmente coregrafice celebre. Punctele culminante au fost reprezentate de interpretările sopranei de renume mondial Anita Hartig și de cea a tenorului cu aparții constante pe scena internațională, Teodor Ilincăi.

Cei doi au primit, de altfel, și premiile pentru excelență vocală, feminină, respectiv masculină, acordate anual de către Opera clujeană.

Marele premiu al evenimentului, acordat, în premieră de fundația Transilvania Leaders, a mers către academicianul Ionel Haiduc, care a vorbit pentru EBS Radio despre realizările sale, din domeniul chimiei de care se simte cel mai mândru.

„Cred că sunt vreo două cărți pe care le-am publicat în străinătate, una la un an după terminarea faucultății, la editura Academiei, care a fost apoi tradusă în limba poloneză și apoi a fost reeditatră de vreo două ori în engleză, în anii următori, revizuită și adăugită și care aducea ceva nou. Apoi mai este o carte, în anii mai din urmă, la care am prefața unui laureat Nobel și care spune că e un domeniu pe care eu, împreună cu co-autorul, un profesor din Germania, l-am creat”,  a spus pentru EBS Radio Ionei Haiduc.

Cărțile la care face referire profesorul sunt „Introducere în chimia ciclurilor anorganice”, apărută în 1960 la editura Academiei, respectiv  „Supramolecular Organometallic Chemistry”, apărută prima dată în 1999, scrisă alături de profesorul Frank T. Edelmann.

Prefața celei de-a doua cărți este semnată de Jean Marie Lehm, laureat cu premiul Nobel pentru chimie în 1987.

O publicație prestigioasă nota despre cartea respectivă: „Chimia organometalică supramoleculară nu a existat ca domeniu distinct până la publicarea acestei cărți”.

Chiar dacă a stat în aceeași lojă cu laureatul, fostul rector al UMF, Marius Bojiță, spune că distincția nu s-a acordat pe motive de afinități.

„Nu au mai fost alte propuneri, a fost votat întâi în cadrul Clubului rectorilor, apoi în Clubul Oamenilor de Afaceri din Transilvania Leaders și apoi propunerea s-a discutat și în Uniunea Universităților Clujene, unde a fost votată în unanimitate. Propunerea a fost argumentată, iar cel mai important argument, pe lângă calitățile care l-au impus ca și cercetător, respectiv în funcțiile ocupate, a fost și aceea că universitățile reprezintă pentru orașul Cluj un brand. Acest premiu se va da și de acum înainte, dar la o singură persoană, iar pentru municipiul Cluj este o onoare să fie vorba de un universitar”, a declarat Marius Bojiță, cel care i-a înmânat premiul academicianului Ionel Haiduc, din partea fundației amintite.

Trebuie precizat că, odată cu preluarea organizării Balului Operei de către Opera Clujeană, începând cu 2018 Marele Trofeu Transylvania Leaders înlocuiește în cadrul Balului Operei numeroasele distincții acordate în trecut.

„Acele distincții vor fi acordate într-un alt cadru, de către inițiatorii acestora”, a anunțat directorul Operei clujene, Florin Estefan, la conferința de presă care a prefațat  evenimentul din acest an.

Cei aproximativ 600 de spectatori prezenți sâmbătă seară la Balul Operei au etalat ținute de gală, cu rochii de seară în cazul doamnelor și smoking-uri, respectiv fracuri în cazul domnilor, după dress-code-ul impus de organizatori.

Spectacolul, care a inclus un repertoriu variat, de la Ceaikovski la Rossini și Elgar a durat aproximativ două ore, fără pauză.

Pe scenă au evoluat atât invitații speciali, Anita Hartig, Teodor Ilincăi, acordeonistul Giancarlo Palena, dar și Orchestra condusă de Vladimir Lungu, respectiv balerinii Operei, dar și tineri din cadrul școlii de balet „Simona Noja”. De asemenea au avut momente solo și soprana Lorena Puican, premiată ca tânăr talent, violonistul Vlad Baciu și mezzosoprana Alexandra Leșiu.

Spectacolul artistic a fost urmat de un cocktail cu specialități culinare și băuturi. Ulterior, sute de clujeni, dar și artiști ai instituției au valsat, ore în șir, pe platfoma amenajată în Sala Operei, sub genericul „Alles Waltzer”.

La evenimentul organizat sâmbătă la Opera clujeană a fost prezent și ministrul culturii, Daniel Breaz, care i-a înmânat sopranei Anita Hartig distincția acordată.

Balul Operei a ajuns la cea de-a 25-a ediție, respectiv a doua organizată, în regium propriu, de către Opera clujeană.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: