Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Gabriel Bebeșelea: „Filarmonica Transilvania este singura din țară care îl interpretează pe Wagner”

Opera Walkiria, de Richard Wagner, va încheia Toamna Muzicală clujeană și va fi o adevărată desfășurare de forțe. Pentru spectacol au fost închiriate tube wagneriene, instrument inventat chiar de compozitor și care nu exista la Cluj-Napoca.

Gabriel Bebeșelea: Este nevoie de niște desfășurări de forțe inimaginabile pentru a interpreta o operă wagneriană

Filarmonica Transilvania este singura din țară care cântă Wagner. Și asta pentru că dirijorul principal al Filarmonicii, Gabriel Bebeșelea, vrea să readucă în fața publicului clujean creațiile marelui compozitor german.

Gabriel Bebeșelea, a declarat la emisiunea Tête-à-tête, realizată de Anca Brășfălean la EBS Radio, că a început acest proiect, respectiv interpretarea tetralogiei wagneriene, anul trecut, pentru a introduce și în România o tradiție care are loc în Europa și să deschidă apetitul cântăreților și instrumentiștilor români pentru această muzică.

Despre faimoasa operă Walkiria, în 3 acte, care este a doua din tetralogia Inelul Nibelungilor, Gabriel Bebeșelea a spus că Richard Wagner însuși a construit un teatru pentru a putea să o pună în scenă.

„El a construit un teatru unde să se poată interpreta această tetralogie, pentru că sălile din epoca respectivă nu făceau față. Dar mai mult, el a inventat instrumente. Instrumente care nu există la Cluj și pe care noi le-am adus de la Budapesta și de la București pentru această operă”, a spus Gabriel Bebeșelea la EBS Radio.

Operele lui Richard Wagner nu sunt ușor de interpretat și de pus în scenă. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care creația wagneriană nu se aude pe scenele românești.

„Este nevoie de niște desfășurări de forțe inimaginabile pentru a interpreta o operă wagneriană. Gândiți-vă că pentru Walkiria este vorba de aproape 120 de instrumentiști, 14 cântăreți, care interpretează tot atâtea roluri și se cântă de absolut de peste tot din sală, respectând schițele lui Wagner. El așa a gândit opera și, în plus, e această barieră temporală pentru că durează destul de mult, e o muzică dificilă și necestită multe resurse atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al energiei pe care o oferă instrumentiștii, cântăreții și chiar dirijorul”, a spus dirijorul la EBS Radio.

În luna decembrie, vor fi interpretate, în premieră națională, patru lucrări de George Enescu.

Emisiunea Tête-à-tête, realizată de Anca Brășfălean, se difuzează zilnic între orele 15.00 și 18.00 la EBS Radio.

Sursa foto: Facebook/Gabriel Bebeșelea

X
X
X