Greșelile din manualele școlare duc la scăderea încrederii elevilor în sistemul de educație

Psihologii și profesorii spun că manualele cu greșeli nu îi afectează doar pe elevi și profesori, ci chiar sistemul de învățământ românesc.

Erorile din manuale au ca și consecință scăderea încrederii elevilor în sistemul de învățământ.

După manualul de Georgafie, în șiragul cărților cu greșeli care ajung pe băncile elevilor au intrat și cel de Istorie și Biologie. Deocamdată, situația manualelor nu este clarificată, singurul lucru cert, în opinia dascălilor și a psihologilor, fiind acela că încrederea elevilor în sistemul de învățământ continuă să scadă.

Psihologii susțin că erorile tot mai frecvente din manualele școlare, după care se predă la clasă, nu vor afecta doar elevii și profesorii.

„Sigur, în momentul în care vin niște manuale greșite, și credibilitatea Ministerului și al instituțiilor de învățământ au de suferit. Dar profesorii cu competențe reale vor corecta acele greșeli din manuale în momentul în care vor preda lecția. Credibilitatea învățământului, categoric, mai scade cu astfel de situații”, a declarat consilierul școlar Nicoleta Creț.

În România, cei mai mulți dintre profesori aleg să folosească la clasă materiale auxiliare, care sunt, desigur, mai credibile. Una dintre profesoarele care predau Biologia, este nemulțumită de numărul mare de greșeli din manual.

„Din punctul meu de vedere, acele greșeli, mai ales în clasa a VI-a când copilul acumulează cele mai multe cunoștințe, sunt de netrecut cu vederea. Chiar nu ne putem baza. Din punctul acesta de vedere, unii copii își vor pierde încrederea în manual, în instituția de învățământ și în mine pentru că eu ca și profesor sunt reprezentant al instituției de învățământ”, a declarat pentru EBS Radio profesoara, care a dorit să rămână anonimă.

De anul acesta, manualele școlare sunt tipărite de Editura Didactică și Pedagogică. Responsabilitatea pentru greșelile din manuale a fost, însă, pasată, până acum, între editură, autori și Ministerul Educației.

Manualul de Georgafie a fost retipărit în totalitate, iar la cel de istorie se va transmite o erată, iar probabil același lucru se va întâmpla și în cazul celui de Biologie.

Cristina Năstasă

Citește și:
Ministerul Educației a cerut retipărirea manualului de Geografie în care apar erori

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: