Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Guvernul a modificat ordonanța privind predarea orelor de română la clasele minorităților, la cererea UDMR

Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență privind desfășurarea orelor de limba română la clasele minorităților și a revenit astfel la forma anterioară a reglementării.

 

„A fost pe ordinea suplimentară a ședinței un proiect de OUG de la MEN, care a fost adoptat. Practic s-a stabilit că predarea limbii române în învățământul primar la clasele cu predare în limbile minorităților naționale se va face cu cadrele didactice de la clasele respective. Practic, se revine la situația de dinainte de ordonanța simplă 9/2018″, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței de Guvern, citat de Mediafax.

Ministerul Educației a fost reprezentant în ședința Executivului de un secretar de stat, după ce Valentin Popa a demisionat.

„Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanța din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”, a scris ulterior liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe Facebook.

Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al Educației din cauza refuzului asumării acestei OUG. El a declarat, pentru Mediafax, că a demisionat deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanței privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților.

Ordonanța 9/2018 prevedea ca, în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura Română să fie predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

X
X
X