Iarna blândă creşte preţurile la încălzire. Clujenii vor plăti cu 10% mai mult

Clujenii conectaţi la sistemul de încălzire al Regiei de Termoficare vor plăti facturi mai mari cu 10%, de la 1 octombrie. Scăderea producţiei în iarna anului trecut, una cu temperaturi mai ridicate, este cauza principală pentru majorarea tarifului, potrivit reprezentanţilor RAT Cluj.

 

„Iarna pe care am parcurs-o a înregistrat o scădere semnificativă a producţiei, cu peste 18%, iar acesta este elementul fundamental de la care s-a plecat în momentul în care s-au regândit tarifele de livrare pentru acest an. Apoi s-a adăugat o creştere importantă a prețului la gaz şi la energia electrică, creşteri înregistrate în ultimii patru ani, de când s-a operat ultima majorare de tarif”, a explicat Emil Miron, directorul RAT Cluj.

Majorarea tarifului a fost aprobată în Consiliul Local, iar de la 1 octombrie clujenii conectaţi la sistemul de termoficare vor plăti 242 de lei pe gigacalorie, faţă de 220 de lei în prezent. Preţul real al gigacoloriei este de 448 de lei, din care Consiliul Local subvenţionează un procent de 40%.

Potrivit reprezentanților RAT, 26.300 de apartamente sunt racordate la sistemul de termoficare, ceea ce înseamnă că de serviciile regiei beneficiază aproximativ 70.000 de clujeni. “Raportat la numărul de clienţi din urmă cu 15 ani, când nu exista nicio debranşare, astăzi avem un procent de acoperire de 31%”, a explicat Miron.

Acesta a mai spus că numărul mare al debranșărilor de la rețea înregistrate în ultimii 4 ani constituie un alt motiv de creștere a prețurilor, alături de costurile de operare ale regiei.

Ovidiu Cornea

FOTO: Angel Arcones, flickr.com

Ne poți asculta și aici: