Importurile județului Cluj au fost aproape duble față de exporturi în cursul anului trecut

Clujul a avut exporturi de peste 1,25 de miliarde de euro, dar a importat bunuri de peste 2 miliarde de euro, în primele trei trimestre din 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Cele mai mari exporturi au fost de mașini, aparate și echipamente electrice (peste 500 de milioane de euro), de metale comune și articole din acestea (peste 130 de milioane de euro) și de materiale plastice și cauciuc (peste 100 de milioane de euro).

La capitolul importuri, cele mai mari au fost mașini, aparate și echipamente electrice (peste 517 milioane de euro), produse minerale (peste 300 de milioane de euro) și metale comune și articole din acestea (peste 240 de milioane de euro).

Situația actuală reflectă schimbările de pe piața industrială și de servicii a județului, petrecute după 1989.

„Industriile care produceau pentru export în Cluj, în mare parte, au dispărut, după revoluție. Dispărând industriile prelucrătoare, care se duceau la export, Clujul nu a pierdut competiția, pentru că el vine pe partea cealaltă cu foarte multăî inteligență în ceea ce exportă, și aici mă refer în special la serviciile de IT”, a declarat economistul Iosif Pop.

La nivel național, importurile au depășit cu 10 miliarde de euro exporturile. România a importat cel mai mult materiale și echipamente electrice, metale și mijlloace de transport.

Sursa foto: pixabay.com

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: