Imunoterapia, un tratament pentru melanom aprobat deja în România, dar care nu ajunge întotdeauna la pacient

Persoanele care suferă de melanom, o formă de cancer de piele, cer facilitarea accesului la cele mai noi tratamente.

Violeta Astratinei, fondatoarea asociației Melanom România, spune că sunt medici cre sunt temători în a folosi noile imunoterapii.

Potrivit reprezentanților unei asociații de pacienți, imunoterapiile și-au dovedit deja eficiența și chiar dacă sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu toți medicii sunt la fel de deschiși în aplicarea acestor forme de tratament.

Potrivit estimărilor internaționale, în România peste 1.000 de persoane au fost diagnosticate cu această afecțiune, însă, în realitate, numărul bolnavilor ar fi mai mare, atrage atenția Violeta Astratinei, doctor biolog, fondatoarea asociației Melanom România.

„Nu întotdeuna medicii noștri sunt la zi cu ceea ce se întâmplă în progresele medicale, sunt încă temători în a folosi noile imunoterapii și această lipsă de încredere în utilizarea medicamentelor aprobate deja în România afectează direct supraviețuirea pacientului”, spune Violeta Astratinei.

Medicamentele administrate în cazurile de melanom au intrat în uz în România în ultimii 3-4 ani, fiind pentru pacienții în stadii avansate ale bolii.

„Aceste medicamente administrate conform schemelor aprobate prelungesc viața pacientului, duc la diminuarea sau chiar dispariția metastazelor și speranța noastră, într-o bună zi, va fi aceea că vom transforma melanomul dintr-o boală incurabilă într-o boală cronică”, a declarat pentru EBS Radio medicul dermato-venerolog Simona Șenilă.

Medici oncologi, dermatologi, dar și pacienți au participat în weekend la cea de-a patra ediție a conferinței „Inovație în melanom – împreună pentru o viață mai bună”, organizată la Cluj de asociația de pacienți „Melanom România”.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Melanom România

Ne poți asculta și aici: