Inovații culinare | Studenții de la USAMV și „joaca” lor cu ideea de green gastronomy

Tinerii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj inovează cu fiecare proiect pe care îl realizează.

Produsul Soniei Socaci are o valoare nutritivă foarte ridicată și are un conținut foarte mare de acizi grași esențiali.

Mai mulți studenți ai instituției de învățământ s-au orientat și spre conceptul de gastronomie verde, unde sunt folosite exclusiv ingrediente vegetale.

„Conceptul de green gastronomy se bazează, în general, pe utilizarea în exclusivitate a plantelor, a legumelor și a fuctelor în dezvoltarea de produse noi alimentare. Trebuie să creeze un produs care să nu fie pe piață, fie un aperitiv sau chiar un fel principal, un desert. Și nu au voie să utilizeze ingrediente de origine animală”, spune Sonia Socaci, conferențiar la USAMV.

Studenții au reușit să demonstreze că sunt creativi când vine vorba de produsele sănătoase. Ana-Maria, studentă în anul IV, a vrut să demonstreze că semințele de cânepă sunt ingredientul perfect pentru un produs sănătos, dar și gustos. Ea a făcut o cremă din cânepă.

„Am vrut ceva care să fie mai deosebit. Produsul meu este crema tartinabilă din semințe de cânepă și am adăugat turmericul ca și colorant natural pentru a aduce o culoare mai deosebită, pentru că se spune că prima dată mănânci cu ochii. Este un produs cu o valoare nutritivă foarte ridicată și are un conținut foarte mare de acizi grași esențiali importanți pentru buna funcționare a organismului”, spune Ana-Maria Popeiu despre produsul ei.

Din oferta studenților nu au lipsit nici produsele dulci. Laura, de exemplu, a pregătit un desert prin care vrea să arate că resturile fructelor sau legumelor pot fi utilizate și, mai mult, aduc și beneficii.

„Eu am făcut un baton raw veagan cu pulpă de morcov. Ideea stă în valorificare reziduurilor care rezultă din stoarcerea legumelor. Acest produs nu este tratat termic, vine cu un aport bogat în vitamine, fibre, antioxidanți și acizi grași esențiali. Iar gusul dulce se datorează pastei de curmale”, își descrie Laura Bârgăuanu produsul.

Batonul raw veagan al Laurei este bogat în vitamine, fibre, antioxidanți și acizi grași esențiali.

Proiectele studenților au fost și premiate în cadrul unui concurs desfășurat în universitate.

Ioana Pîrlea

Ne poți asculta și aici: