Interviurile EBS | Co-managerii proiectului Cluj Future of Work: „Fiecare job din acest moment are un risc mai mic sau mai mare de automatizare sau de schimbare”

Ovidiu Cîmpean și Anamaria Vrabie, co-managerii proiectului Future of Work, prin care Clujul a câștigat o finanțare de 5,6 milioane de euro, au vorbit, într-un interviu la EBS Radio, despre etapele implementării acestuia și provocările de pe piața muncii din viitor.

Ovidiu Cîmpean și Anamaria Vrabie, co-managerii proiectului Cluj Future of Work. Foto: Cristi Popescu

Ovidiu Cîmpean, care este director de dezvoltare al Primăriei și Anamaria Vrabie, directorul diviziei de Inovare Urbană de la Centrul Cultural clujean, cele două structuri care coordonează consorțiul care a câștigat proiectul au vorbit și despre modul în care se pot adapta companiile și mai ales sectoarele cultural și de industrii creative la competențele care vor fi necesare peste 20 de ani.

Proiectul Cluj Future of Work a accesat finanțarea prin programul lansat de Comisia Europeană – Urban Innovative Actions – iar Cluj-Napoca este primul oraș din Europa de Est care câștigă o astfel de finanțare.

Proiectul are componente de cercetare și inovare, iar Clujul a aplicat pentru viitorul locurilor de muncă.

„Urban Innovative Actions spune două lucruri. O dată, gândiți integrat și, doi, să nu vă fie frică de riscuri. Este o finanțare care cumva premiază riscul. Cred că pe acest fundal ar trebui înțeles ca o realizare faptul că Cluj-Napoca a reușit să fie primul oraș din Estul Europei (câștigător al finanțării, n.red.) – până acum, orașele mari care au câștigat poate aveau mai mult exercițiu în astfel de măsuri de risc. În regiunea noastră, din diverese considerente, nu era cazul…Ne-am dat seama că suntem dispuși, fiecare membru din consorțiu, să ne asumăm acest tip de risc și acest tip de gândire din viitor”, a spus Anamaria Vrabie.

Proiectul Cluj Future of Work are și o dimensiune incluzivă, o parte dintre activități, de muncă informală, urmând să implice și oameni care locuiesc în comunitatea de la Pata Rât. „În continuarea proiectului Pata Cluj, pe care l-am derulat prin fonduri norvegiene, în acest moment am depus o cerere de finanțare pentru a doua etapă a acestui proiect și am insistat foarte mult să existe o componentă de locuire dar și o componentă puternic educațională. Iar acest proiect, Future of Work, vine cu componenta locurilor de muncă. Și cred că aceste trei elemente sunt factori cheie pentru a reuși să integrăm mai bine comunitatea de la Pata Rât în oraș și să limităm dezavantajele pe care ei le au în acest moment”, a completat Ovidiu Cîmpean.

Dar de ce a gândit Clujul un proiect pentru piața muncii, în cadrul Urban Innovative Actions și nu pe domenii unde administrația are un rol mai important, precum cel al mobilității urbane.

„Ne gândim la componenta de mobilitate – este o direcție strategică. La fel și combaterea poluării, dar am ales prin acest apel special al Comisiei Europene acest domeniu (al pieței muncii, n.red.) pentru că și orașul este unul dinamic. Se stabilesc foarte mulți tineri aici, avem o componentă de inovare puternică și cred că pentru a face față unor șocuri viitoare, care pot apărea pe piața muncii. Ca administrație publică, cred că împreună cu partenerii suntem obligați să ne gândim și la aceste domenii”, a spus Ovidiu Cîmpean.

În 20 de ani, piața muncii se va schimba, la fel și joburile pe care le avem azi. De aici și riscurile care urmează să apară.

„Noi urmează să ne uităm la ce ne va spune această cercetare, legat de ce înseamnă acest risc. Pentru că, așa cum spuneam, riscul este legat și de tipul de domeniu, dar și de tipul de activități…S-ar putea să fie incluse mai multe tipuri de domenii decât am previzionat. Cumva asta cred că este noutatea în proiect, despre cum într-adevăr adaptezi o astfel de strategie a viitorului pieței muncii la nivel local…Aproape fiecare job pe care îl avem în acest moment are un risc mai mic sau mai mare de automatizare sau de schimbare. Proiectul nostru se uită atât la partea de șoc tehnologic, dar și la șocurile culturale și sociale, datorită faptului că munca noastră se schimbă și nu mai are atâtea plase de siguranță”, a spus Anamaria Vriabie.

Ascultați aici interviul integral pe care Ovidiu Cîmpean și Anamaria Vrabie i l-au acordat lui Ovidiu Cornea:

X
X
X