Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Județul Cluj devine teritoriu „smart”. Investiția de aproape 4 milioane de lei va facilita accesul tuturor clujenilor la servicii administrative online

Ghișeul unic este doar una dintre soluțiile inovatoare care vor fi implementate la nivelul întregului județ prin proiectul european „Județul Cluj – Smart Territory”.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat contractul de finanțare al proiectului european „Județul Cluj – Smart Territory”, prin care se urmărește, în primul rând, facilitarea accesului locitorilor judeșului la servicii administrative online.

Practic, „Județul Cluj-Smart Territory” introduce, potrivit reprezentanților CJ Cluj, trei soluții informatice inovatoare care nu au mai fost implementate efectiv până acum nicăieri în țară.

„Obținerea statutului de este foarte importantă în contextul în care proiectele implementate și efectul lor asupra dezvoltării acestui județ sunt tot mai interconectate cu feedback-ul pe care îl avem de la cetățeni, inclusiv de la cei din mediul online. Implementarea acestui proiect inovator este un pas extrem de important în vederea creșterii calității managementului și a optimizării serviciilor oferite tuturor celor care interacționează, într-un fel sau altul, cu noi”, a declarat Alin Tișe

Practic, într-o primă etapă, CJ intenționează să reducă birocrația prin deschiderea Ghișeului Unic, la care orice cetățean se va putea prezenta în vederea depunerii și ridicării documentațiilor urbanistice, fără ca acesta să mai fie nevoit să se deplaseze fizic la celelalte instituții pentru obținerea avizelor în baza cărora se eliberează, spre exemplu, autorizația de construire.

Inovator este faptul că acest ghișeu Unic este, în același timp, și o platformă electronică care asigură posibilitatea încărcării și transmiterii online a tuturor documentelor necesare.

Acest sistem informatic va contribui la reducerea substanțială a timpului de obținere a documentațiilor, urgentarea procesului și creșterea transparenței, oferind cetățenilor posibilitatea unei monitorizări, în timp real, a cererilor depuse.

O altă aplicație pe care CJ urmează să o integreze și să o implementeze în Strategia de informatizare a instituției, o reprezintă Atlasul Teritorial. Este vorba despre un sistem informatic integrat care va veni în sprijinul celor care implementează politici publice în domeniul dezvoltării teritoriale județene.

Prin intermediul acestei aplicații se vor putea analiza și urmări în timp și spațiu o serie de indicatori din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, locuirii sau dezvoltării regionale.

Atlasul Teritorial va reuni și bazele de date disponibile ale diverselor instituții publice din județ, asigurând un acces interactiv și permanent la informații actualizate necesare planificării strategice a județului.

Proiectul, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) vizează și implementarea unei soluții electronice de gestionare a documentelor create în cadrul instituției – Digitalizarea Arhivei.

Este o măsură de simplificare a administrării documentelor, de scanare și retro-digitalizare a arhivei și este absolut indispensabilă în contextul activității tot mai complexe desfășurate de Consiliul Județean, instituție care aproape își dublează, anual, actele prelucrate în cadrul aparatului de specialitate.

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, vloarea totală a proiectului este de 3.901.772 lei, din care finanțarea nerambursabilă solicitată se ridică la suma de 3.823.736 de lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

În calitate de beneficiar, CJ Cluj va contribui la cofinanțarea proiectului cu peste 78.000 de lei. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni.

Sursa foto: google.com

X
X
X